Амбициозен стартъп иска да направи изкуствения интелект по-умен дори от

...
Коментари Харесай

Стартъп иска да превърне научната фантастика в реалност


Амбициозен стартъп желае да направи изкуствения разсъдък по-умен даже от индивида
(снимка: CC0 Public Domain)

Младата компания Luminous Computing, разработчик на профилирани процесори за системи с изкуствен интелект, разгласи, че е събрала 105 милиона $ вложения от Серия А за решения, които биха трансформирали концепциите на научната фантастика в действителност.

„ Изкуственият разсъдък е в положение да направи това, което преди можеха да вършат единствено хората експерти. Сега AI може да написа лирика, да създава програмен код, да написа речи в стила на Джон Ф. Кенеди. Но към момента не сме достигнали равнището на ”, споделя основният изпълнителен шеф на Luminous Маркъс Гомес.

Според него, AI е трябвало да бъде „ фундаментален инструмент ” в придвижването на напредъка, който да подсигурява оцеляването и развиването на нашия тип, само че до момента това не се случва.

Бариерите, съгласно Гомес, не са свързани с продуктивността на съществуващите системи или даже на софтуера. „ В продължение на три години изучавахме структурата на системите за изкуствен интелект, с цел да разберем какви тъкмо са ограничаващите фактори. И, както се оказа, казусът не е в изчисленията. Проблемът е в връзката ”, изясни Гомес.
още по темата
По неговите думи, в актуалните изчислителни архитектури по-голяма част от процесорното пространство е заето от огромни кешове за, които чакат да бъдат обработени, и физически интерфейси, които поддържат тези кешове цялостни.

„ Защо по-голямата част от процесора, чиято цел е да прави калкулации, е заета от нещо напълно друго? Защото няма канали с задоволителна честотна лента, свързани към процесора, с цел да го запълват непрекъснато ”, споделя Гомес.

Luminous се надява да позволи този проблем посредством създаване на нови средства за връзка с процесорите, както и на самите процесори, рутери и целия нужен програмен продукт. Със събраните средства компанията ще създаде стелажна система, която ще превъзхожда Nvidia DGX сървърите още в идващите две години.

Стартъпът Luminous се появи през 2018 година Сред вложителите в него на този стадий са огромни фондове за рисков капитал, както и, създател и дълготраен водач на Microsoft.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР