Амбициозен план за освобождаване от вноса на масови енергоизточници изпълнява

...
Амбициозен план за освобождаване от вноса на масови енергоизточници изпълнява
Коментари Харесай

Амбициозният план на Турция за енергетиката ù

Амбициозен проект за освобождение от вноса на всеобщи енергоизточници извършва Турция. Детайли от него станаха ясни по време на енергиен конгрес с немско присъединяване, написа „ Хюриет “.

Ресорният министър Алпарслан Байрактар уточни, че „ в скоро време “ добивът от черноморското газово находище „ Сакария “ ще се усили от 4 млн. кубика на 10 млн. на ден. То беше намерено през 2020 година и се счита, че в него се съдържат 710 милиарда кубически метра природен газ.

„ Целта ни по-късно ще бъде да увеличим добива до 40 млн. кубика “, съобщи Байрактар.

По думите му в границите на две десетилетия търсенето на синьо гориво в страната се е утроило, а потребностите от електрическа енергия порастват с по близо 5% годишно.

„ Зелени “ упоритости

Министърът акцентира, че енергийната политика на южната ни съседка се гради освен към задоволяването на потребностите на страната и понижаване на вноса, само че и на постигането на въглеродна индиферентност до 30 години.

Към момента ВЕИ мощностите съставляват 55% от инсталирания потенциал в Турция, като упоритостта е към 2035 година към този момент да приближава две трети – 65%. За задачата ще влязат в употреба 3500 мегавата слънчеви мощности и 1500 мегавата вятърни. Освен това се възнамерява и построяването на 5000 мегавата офшорни вятърни турбини.

След 30 години южната ни съседка ще има 20 000 мегавата нуклеарни мощности, като по думите на министър Байрактар това ще се реализира посредством композиция от стандартни и дребни модулни реактори.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР