Амбициите на китайския президент Си Дзинпин към Тайван не трябва

...
Амбициите на китайския президент Си Дзинпин към Тайван не трябва
Коментари Харесай

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

Амбициите на китайския президент Си Дзинпин към Тайван не би трябвало да се подценяват, макар че той евентуално е бил отрезвен от представянето на съветските военни в Украйна. За това предупреди в четвъртък шефът на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати Уилям Бърнс, представен от " Ройтерс ". 

Бърнс сподели, че Съединените щати са знаели  като въпрос на разузнаване, че Си е наредил на армията си да бъде подготвена да извърши инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 година

" Това не значи, че той е решил да извърши инвазия през 2027 година или която и да е друга година , само че това е увещание за сериозността на неговия фокус и неговата упоритост ", сподели Бърнс на събитие в университета Джорджтаун във Вашингтон.

" Нашата оценка в Централно разузнавателно управление на САЩ е, че не бих подценил упоритостите на президента Си във връзка с Тайван, сподели той, като добави, че китайският водач евентуално е " сюрпризиран и смутен " и се пробва да извлече поучения от " доста неприятното показване " на Руска войска и нейните оръжейни системи в Украйна.

Русия и Китай подписаха партньорство предишния февруари малко преди съветските сили да нахлуят в Украйна и икономическите им връзки процъфтяха, до момента в който връзките на Русия със Запада се свиха.

Руската инвазия подхрани опасенията в Западен Китай, че е допустимо да предприеме сходен ход против Тайван, либерален остров, който Пекин споделя, че е негова територия.

Китай се въздържа да осъди интервенцията на Русия против Украйна, само че внимаваше да не даде директна материална поддръжка, която може да предизвика западни наказания като тези, наложени на Москва.

" Мисля, че е неточност да се подценява взаимният ангажимент към това партньорство, само че това не е другарство изцяло без граници ", сподели Бърнс.
 Пентагонът се съмнява, че Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван
Пентагонът се съмнява, че Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван

Въпреки засилената военна активност на Пекин към острова

Бърнс сподели, че идващите шест месеца ще бъдат сериозни за Украйна, където Москва реализира постепенни облаги през последните седмици.

Той също по този начин сподели, че държавното управление на Иран е все по-неспокойно от иранските дами, които режимът е разгневил.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР