Амбициите на Формула 1 да се развива като световен шампионат

...
Амбициите на Формула 1 да се развива като световен шампионат
Коментари Харесай

Руанда иска да докара Формула 1 в Африка

Амбициите на Формула 1 да се развива като международен шампионат включват завръщане на спорта в Африка, където години наред ЮАР приемаше надпревари. Южна Африка желае да се върне в календара, само че не съумя да се пребори за сезон 2023, което пък даде късмет на “Спа ” да остане във Формула 1 за още една година.

Но в близко бъдеще може да се окаже, че ЮАР ще има сериозен противник в лицето на Руанда - може би най-неочакваната дестинация, когато става въпрос за надпревари от Формула 1.
 “Спа ” остава и следващата година в календара? “Спа ” остава и следващата година в календара?
В хода на уикенда за Гран При на Сингапур основният изпълнителен шеф на Формула 1 Стефано Доменикали организира среща с президента на Руанда Пол Кагаме среща, която обаче остана настрана от интереса на медиите. Така неособено дейните клюки, че Руанда желае място в календара на международния шампионат, се съживиха, като за първи път те се появиха през април тази година.
 Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година
Руанда влезе в международните медии с кървавата революция от 1994 година, чийто край пристигна след прелом, сбъднат от Патриотичния фронт на Руанда (RPF). Кагаме е отпред на RPF, а партията ръководи от 2000 година. След това Кагаме завоюва на три пъти изборите в Руанда - през 2003, 2010 и 2017. За 20 години Брутният вътрешен продукт на Руанда се усили от 631 $ на 2241 $, само че жителите на страната остават относително небогати.
 Доменикали ще понижава тренировките във Формула 1 Доменикали ще понижава тренировките във Формула 1
Кагаме постоянно сочи Сингапур и ръководството му за модел, който той следва, а през 2020 година Световната банка уточни Руанда като №2 в Африка за най-лесно правене на бизнес. В същото време Руанда е една от минимум корумпираните страни в Африка и заема 4-о място в класирането за непоносимост по отношение на корупцията.

Дали обаче това ще е задоволително, с цел да се пребори Руанда за кръг от Формула 1, занапред следва да се разбере.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР