[Amazon] В условията на извънредно положение книгоиздаването е със завързани

...
[Amazon] В условията на извънредно положение книгоиздаването е със завързани
Коментари Харесай

Новият живот на електронната книга

[Amazon] В изискванията на изключително състояние книгоиздаването е със завързани ръце. Поръчките онлайн остават единствената алтернатива за издателствата, дребни или огромни, което също носи своите терзания: куриерските услуги се считат по-скоро за рискови поради опцията от преместване на вируса и задържането му върху повърхности, което от своя страна предизвика закъснение и повече усърдие при дезинфекцията на поръчките.

Електронните книги, които през последните години останаха сякаш в сянка след все по-големия интерес към аудиоизданията, имат капацитета да си възвърнат позициите. Сп. Forbes дава за образец случая на платформата Libby, която регистрира 30% растеж (247 000 даунлоуда) в продажбите си в границите на една седмица. Според Publishers Weekly продажбите на електронни книги сега са съизмерими с тези по време на огромни празници като Коледа, когато книгата е нормален подарък. Логично, нараснал интерес има и към аудиоформата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Електронните издания намират и все по-широко приложение отвън типичната литература - да вземем за пример посредством него медии и институции представяха синтезирана информация и превантивни ограничения за събитията през последните два месеца. В други случаи, като да вземем за пример в каталога на Amazon, се появиха голям брой подправени или плагиатствани издания, които се пробват да завоюват на гърба на вълната.

Въпреки че в България пазарът на аудиокниги направи прочут пробив, изключително след влизането на платформата за аудио- и електронни издания Storytel, книгоиздаването у нас остана мощно консервативно към е-книгите значително поради страха от това те незабавно да се появят в торентите.

" Виждаме, че допирът до положителните истории и използването на книги през стрийминг услуга са нещо, което хората интензивно търсят, с цел да опитат да схванат обстановката, с цел да се разсеят или за развлечение и ново познание според от това, от което слушателят се нуждае сега, споделя Лиза Бонева от Storytel. В последна сметка светът се възвръща от рецесии точно посредством обработване и демонстрация на състрадание и ново познание . Наблюдаваме обща наклонност на усилване на интереса. "

Издателството, което незабавно реагира на новата обстановка, е отдаденото напълно на преиздаването на творчеството на Йордан Радичков " Нике ". То пусна в електронен вид и гратис селектирания за случая алманах " Убий мухата! ", свален към хиляда пъти, и пиесата " Суматоха ", свалена към триста пъти. Впоследствие във физически вид за поръчване излезе и сборникът от пет описа " Водолей ", към който издателството записва сдържан интерес освен тъй като " читателите желаят да я имат, само че и от възприятие за взаимност ". Селекцията е тематична - истории, които по едно и също време имат капацитета да разведрят публиката, само че и да предложат бягство и осмисляне на времето през днешния ден.

Междувременно 24-часов свободен достъп до някои свои заглавия даде и издателството за образни книги Artline. Но по какъв начин ползата на публиката може да избави издателствата в миг, в който обичайна продажба е спряна, и да генерира доходи?

Опциите не са доста за тези, които до момента не са налагали формата, само че може да забележим забавни решения от тези, които са купували права и за електронно разпространяване (обикновено до 40% по-скъпи от физическото издание) и са чакали безшумно подобаващия миг да настъпи.

" През последните седмици огромен брой от издателствата у нас насочиха напълно разумно съвсем цялостния си информационен и рекламен капацитет към личните си уеб сайтове, тъй като онлайн търговията е безусловно единствената опция да осъществят продажби към този миг ", споделя Александър Кръстев, съосновател на известния книжовен уебсайт " Аз чета " и на цифровата организация Bookmark, фокусирана върху маркетинга в региона на книгоиздаването.

" Много по-малко са тези, които натъртват на обстоятелството, че част от книгите им могат да бъдат четени и в електронен формат. Така като че ли остава загадка за огромна част от читателите, че множеството нови книги на огромните издателства могат да бъдат налични незабавно в електронен формат на сред 40% и 60% по-ниски цени. Ако огромните издатели засилват връзката и на тези формати, можем да следим смяна в потребителските привички на читателите - тъкмо каквато виждаме в електронната търговия с хартиени издания. "

За по-малките обстановката е по-сложна, защото те нареждат електронните си издания не на уеб страницата или в мрежата си, а в непознати платформи. " Това значи, че даже в този момент да осъществят продажби, приходите ще стигнат до тях след няколко месеца, до момента в който физическите продажби през личните им уеб сайтове значат бързи парични потоци, извънредно значими в актуалната обстановка. "

" Сиела ", " Бард ", " Колибри " и " Егмонт " са измежду одобрените издателства, които оферират електронни книги, само че някои от по-малките също намират смисъл в този формат. Именно те са най-уязвимите в сегашната обстановка. " Това е посока, в която от дълго време желая да се развиваме. Упорито пускаме част от книгите в електронен формат, тъй като съм уверена, че бъдещето е там ", споделя преводачката и редактор Невена Дишлиева, която стои зад издателството ICU, в чийто азбучник попадат имена като Нобеловата лауреатка Олга Токарчук, Хишам Матар, Колм Тойбин, български създатели като Елин Рахнев и Катерина Стойкова. Част от заглавията могат да се намерят в електронен формат, само че тя към момента не желае да синхронизира физическата премиера с цифровото излизане заради опасения от пиратство - случвало й се файлът към този момент да обикаля виртуалното пространство, преди да го е пуснала самата тя.

Според Дишлиева това би умъртвило капацитета на книги като последната, издадена от нея досега, " Изхвърлени в Америка " на Джанин Къминс, която е скъпа като повсеместен план. Получава се по този начин, че електронният формат може да е потребен при припомнянето на към този момент появили се книги, които имат капацитета да намерят нова вълна на аудитория.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР