По инициатива на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов

...
По инициатива на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов
Коментари Харесай

Кметът на Кюстендил събра черешопоизводители и изкупвачи на работна среща

По самодейност на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и регионалният шеф инж. Александър Пандурски се организира работна среща сред производители на череши и представители на компании – изкупвачи.

Целта на срещата бе да се обсъдят проблемите и намерят решения преди стартирането на акцията по изкупуване на череши в Община Кюстендил.

„ Най- значимото е, че постигнахме единодушие да няма гръцки и турски тирове по време на тази акция “, съобщи инж. Атанасов.

Представителите на компаниите, които изкупуват индустриална череша сложиха своите условия за типа и качеството на черешите- да не са пръскани с интензивно вещество Диметоат, което е неразрешено за прилагане в Европейски Съюз, както и да са с диаметър най-много до 24 мм.

Кметът уточни, че общината дава опция на дребните производители, които желаят, да отворят пунктове за изкупуване на черешова продукция в частни терени. За задачата искащите би трябвало да заявят в община Кюстендил разработване на скица за обекта, съпроводен с нужните за това документи- контракти за наем или нотариален акт за благосъстоятелност на парцела.

Кметът и регионалният шеф ще предизвикват среща с представители на Национална агенция за приходите, пред които да слагат настояването на производителите, черешата да бъде извадена от листата на артикули с висок фискален риск. Става дума за промени в НАРЕДБА № Н-5 от 29 септември 2023 година

за изискванията и реда за реализиране на фискален надзор върху придвижването на артикули с висок фискален риск на територията на Република България

Община Кюстендил ще инициира диалози с Изпълнителна организация “Борба с градушките ”, с цел да се търси опция да бъде затрупан и Кюстендил, който е с 20000 дка черешови насаждения.

На срещата беше обиден и казуса с неналичието на работна ръка при брането на череши.

Предстои осведомителна акция взаимно с Изпълнителна организация " Главнаинспекция по труда, на която да бъдат разяснени изгодите за служащия от сключването на еднодневни трудови контракти.

„ Много хора се тормозят, че като получават обществени помощи не могат да сключат еднодневен трудов контракт, законът разрешава 90 дни в годината да сте на трудов контракт и в същото време да се получават обществени помощи “, сподели още кметът.

Областният шеф инж. Александър Пандурски уточни, че има доста положително взаимоотношение с Община Кюстендил, което чака да докара до сполучлива акция за ангажираните в нея служащи, производители и изкупвачи.

„ Срещата беше извънредно ползотворна и се начертаха в обозримо бъдеще главните проблеми, с цел да може да върви този бранш, тъй че благодаря за ползотворната полемика и организация от страна на общината и страната във връзка с черешопроизводството “, съобщи Владимир Димитров, производител на череши.

Проф. доктор.Димитър Домозетов изрази своите възторженостти към кмета инж. Атанасов и регионалният шеф за продуктивната работна среща.

„ Всеки добър собственик провежда нещата си авансово, с цел да ги докара до добър край “, сподели проф. доктор.Димитър Домозетов.

Той уточни, че се чака добра и богата годишна продукция от череши в Кюстендилско.

Предстои и работна среща с представители на ОД на Министерство на вътрешните работи, на която ще бъде разисквана защитата на черешовите масиви.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР