Алуминият става стратегическа суровина в ЕС.Решението е сред главните елементи

...
Алуминият става стратегическа суровина в ЕС.Решението е сред главните елементи
Коментари Харесай

Алуминият става стратегическа европейска суровина

Алуминият става стратегическа суровина в Европейски Съюз.

Решението е измежду основните детайли на краткотрайното съглашение, реализирано късно през вчерашния ден сред страните членки (Съвета) и Европейския парламент.

Досега алуминият бе суровина от сериозно значение. Такива са 34 първични материали в листата на Европейски Съюз. 17, или половината от тях, са стратегически.

Синтетичният графит също става стратегическа суровина, само че за период от три години, до момента в който описът не бъде преразгледан.

Споразумението е по предлагането на Европейската комисия за правилник, създаващ рамка за гарантиране на сигурни и устойчиви доставки на сериозни първични материали. Той е прочут като.

Проектите, в границите на които е допустимо производството на новаторски първични материали, заместващи стратегическите в съответните технологии, могат да аплайват да бъдат оповестени за стратегически.

Страните членки на Европейски Съюз могат да не бъдат съгласни избран план да бъде развиван на тяхна територия.

Временното съглашение резервира заложените цели от добиване на 10 на 100 от годишната консумация в Европейски Съюз на първични материали и 40 на 100 за преправка. Целта за преработване обаче се покачва и от 15% ще стане минимум 25% от потреблението. Предвижда се и доста увеличение на възобновени от отпадъците първични материали.

Уеднаквява се и времето за издаване на позволения. Общата дълготрайност на една процедура не би трябвало да надвишава 27 месеца за планове за добиване и 15 месеца за планове, свързани с преправка и преработване.

Предстои съглашението да бъде утвърдено на пленарна сесия от Европейския парламент и от Съвета. Преди това то би трябвало да получи зелена светлина от парламентарната Комисия по индустрия, проучвания и енергетика.

„ Зависимостта ни от първични материали е Ахилесовата пета на нашата конкурентоспособност. Но със законодателния акт можем да превърнем тази уязвимост в действие. Можем да превърнем отпадъците ни в запас “, разяснява испанската вицепремиерка и министърка на екологичния преход Тереса Рибера, чиято страна е ротационен ръководител на Съвета.
Законодателният акт
През март т.г. Европейската комисия показа Европейски акт за суровините от сериозно значение. Причината е, че се чака търсенето на редкоземни метали внезапно да нарасне през идващите години.

Суровини от сериозно значение са тези с огромна икономическа значимост за Европейски Съюз, с висок риск от спиране на доставките заради концентрираността на техните източници и неналичието на положителни, финансово налични заместители.

В Европейски Съюз са разпознати 34 първични материали от сериозно значение. Сред тях с изключение на алуминия са литият, фосфорът, арсенът, магнезият, манганът, стронцият, берилият, германият, естественият графит, танталът, металният исполин, хелият, волфрамът, кобалтът и други.

От тези 34 първични материали е основан специфичен лист на стратегическите първични материали, препоръчани от Съвета. Това са материалите, чието значение се чака да нараства във връзка с доставките, за които има комплицирани условия за произвеждане и затова са изложени на по-голям риск от проблеми с доставките. Този лист ще бъде преразглеждан постоянно.

Суровините от сериозно значение са с източник най-вече отвън Европейски Съюз, който в никакъв случай няма да може да задоволи самичък търсенето си и се стреми да диверсифицира своите доставки. За някои първични материали от този тип Съюзът е подвластен от една единствена страна. Така да вземем за пример Китай обезпечава 100% от доставките за Европейски Съюз на тежки редкоземни метали. Турция обезпечава 98% от доставките на бор за Европейски Съюз. Южна Африка задоволява 71% от потребностите от платина.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР