Алтернативен бюджет с нулев дефицит, с ниски данъчни ставки и

...
Алтернативен бюджет с нулев дефицит, с ниски данъчни ставки и
Коментари Харесай

ИПИ представи алтернативен бюджет с ниски данъци и дефицит и без орязване на разходи

Алтернативен бюджет с нулев недостиг, с ниски данъчни ставки и без рязане на значими разноски предложиха от Института за пазарна стопанска система.

" Ние не предлагаме орязване или редуциране, или лишаване на нещо от някого, предлагаме по-разумно разходване на средствата. Така или другояче, евентуално ще има нарастване на разноските по отношение на тази година, просто нашето предложение е това нарастване да бъде по-малко ", разгласи Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система.

Някои данъчни ставки могат още да се понижат, само че единствено при разширение на данъчната основа, т.е. повече хора и компании да излизат на ярко и да си заплащат налозите, считат топ икономистите. Това пък можело да стане при по едно и също време използване на опростена данъчна система с ниски ставки и затваряне на всички законови малки врати за укриване на налози.

" Това ще значи и опазване на равнището на дълга на равнището от тази година, като по този начин ще останем страната с най-ниското дългово задължение в Европейски Съюз ", сподели Богданов, визирайки желанията на кабинета в идващите три години да вземе нови 26 милиарда дълг.

„ Това, което оферирате, е доста вярно, само че няма кой да го поддържа в Народното събрание. Няма кой да го гласоподава, тъй като няма някой да получи политическа премия поради това, че е нещо вярно, в противен случай - ще получи голямо политическо наказване. Докато българското общество си поръчва това, няма да има и политици, които да им дават опция ", съобщи икономистът и народен представител от Демократична България Георги Ганев по време на полемиката. И шеговито добави- „ в случай че сходни ограничения влязат в пленарна зала, ще имат най-много два гласа – моят и на Мартин Димитров, също народен представител от Демократична България.

„ Намираме се при започване на данъчна контрареволюция. Не знам дали реагирахте на наложените 15% корпоративен налог на огромните компании. Това някак си се прошумули, очаквайте и повдигане на други налози в идващите години, тъй като нямаше никой, който да се разгласи преди този момент ", съобщи Николай Василев, някогашен министър в кабинета на Национална движение „Симеон Втори". Според него, България щяла да последва ориста на най-задлъжнелите страни в Европа. „ Това са страни, които, с моето ЕГН, не помня да са били една година на остатък. Дефицитът е опиат ", предизвести Василев.

Освен стесняване на недостига и дълга, Василев предложи в действителния бюджет редуциране на администрацията и на разноските за нея, както и концесиониране на държавни обекти като пристанища, летища, тунели, ЖП обекти и други, което също би съкратило разноските за фиска.

Василев настоя и за незабавни ограничения за пенсионната система, с цел да спре да разчита да субсидии от бюджета в композиция с ефикасна демографска политика, като на новородено дете се дават 20 хиляди лева при избрани условия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР