Алсу Курмашева е обвинена, че не е декларирала, че е

...
Алсу Курмашева е обвинена, че не е декларирала, че е
Коментари Харесай

Русия арестува руско-американска журналистка. Събирала информация...

Алсу Курмашева е упрекната, че не е заявила, че е " задграничен сътрудник " – обвиняване, за което я заплашва до пет години затвор, се споделя в изказването на частната медийна компания, която се финансира от Конгреса на Съединени американски щати.

 

Журналистката, която нормално живее в Прага със брачна половинка и децата си, е трябвало да пътува до Русия по " незабавни фамилни аргументи " на 20 май и е била краткотрайно задържана на 2 юни преди противоположния си полет от Казан, изяснява Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ".

 

Американският и съветският ѝ паспорт са иззети и тя не може да напусне Русия, преди обвиняването ѝ да бъде дефинитивно оповестено.

 

В изказване на основания в Ню Йорк Комитет за отбрана на публицистите (КЗЖ) се споделя, че съгласно информация от формалната новинарска организация " Татар-Информ " нощес Курмашева е била в център за краткотрайно задържане.

 

Властите упрекват журналистката, че през септември 2022 година " съзнателно е събирала военна информация за Русия посредством интернет, с цел да съобщи тази информация на задгранични източници ", както и че е " провеждала дискредитиращи Русия осведомителни акции ".

 

Излишно е да се отбелязва какъв брой неуместно звучи обвиняването, че е събирала военна информация за Русия посредством интернет. Първо, каквато и военна информация Русия да е разгласила в интернет, това автоматизирано значи, че тя е обществена и достъпът до нея е свободен. Второ, обвиняването, че публицист употребява интернет, с цел да работи, е толкоз неуместно, че даже няма потребност от коментар.

 

Ру
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР