Алпинистите са превърнали Хималаите в гигантско сметище, казва природозащитник, който

...
Алпинистите са превърнали Хималаите в гигантско сметище, казва природозащитник, който
Коментари Харесай

Кислородни бутилки, тенекии, обувки... Хималаите се превърнаха в сметище

Алпинистите са трансформирали Хималаите в гигантско бунище, споделя природозащитник, който се стреми да почисти планинската верига, доминирана от Еверест.
53-годишният Люк Бойснард приказва след присъединяване в експедиция, която почисти 3,7 тона боклуци от Макалу, петия по височина връх в света, и Анапурна - десетия. Той основа Himalayan Clean-Up, откакто се причисли към експедиция, която отстрани към един звук боклуци от Еверест през 2010 година
Хималаите наподобяват " великански кофи за отпадък ", сподели французинът. " Зад всеки камък намирате доста кислородни бутилки, тенекии, платна и обувки. Наистина е ужасяващо ".
Той сподели, че алпинистите освен са оставяли боклуци по ската на планината, само че постоянно са ги " хвърляли в хималайските ледници, откъдето ще се появят още веднъж след 200 години ".
Боиснар изкачи Макалу с 10 шерпи, двама непалски експерти и петима готвачи, с цел да съберат оставените отпадъци, които бяха свалени на якове и изпратени за преработване. Подобна експедиция е подхваната и на Анапурна. Той сподели, че 45% от отпадъците са пластмасови.
Боиснар възнамерявал да доближи върха на Макалу, който съгласно него е по-труден от Еверест, само че трябвало да се откаже, откакто развил белодробна зараза.
Боклук непрестанно се натрупва в Хималаите през седемте десетилетия, откогато сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгей за първи път доближиха върха на Еверест.
Непалските управляващи вкараха закон през 2014 година, който изисква от алпинистите да оставят " депозит за отпадък ", преди да тръгнат на изкачвания. Таксата е 4 000 $ за Еверест и 3 000 $ за други върхове над 8 000 м. Парите се възвръщат, в случай че алпинистите донесат 8 кг боклуци, които всеки създава приблизително, назад надолу по планината със себе си.
Но критиците споделят, че схемата не се ползва дейно и не съумява да се оправи с казуса.
Нирмал Пурджа, непалският планинар, който взе участие в документалния филм на Netflix 14 Peaks: Nothing is Impossible, за опита му да изкачи всеки връх над 8000 м за рекордните седем месеца, също се пробва да предизвести хората за замърсяването в Хималаите.
Той започва план, наименуван Big Mountain Clean-up, като той и екипът му отстраниха 500 кг боклуци от Манаслу, осмият по височина връх в света, преди две години.
Наблюдатели споделят, че отпадъците са неминуем непряк артикул от възходящата известност на катеренето в Хималаите, като към 600 души изкачват Еверест всяка година, а други върхове също притеглят все по-голям брой алпинисти. Общо 145 души изкачиха К2, втората по височина планина в света, за един ден предишното лято.
Тенденцията разгневи Бачендри Пал, първата индийка, изкачила Еверест през 1984 година Тя се оплака от това, което назовава все по-комерсиалния темперамент на Еверест, който съгласно нея притегля от ден на ден богати, само че неспособни катерачи.
Пал осъди " пренаселеността от планинари, които имат парите да си купят поддържаща система, само че им липсват вярното желание, образование и опит ". Тя разкритикува непалското държавно управление за издаването на прекалено много разрешителни.
В предишното единствено опитни и подготвени хора са имали право да вършат опити за нанагорнище, напомни тя. " Сега всеки, който има пари, има право да се катери, като че ли е туристическо място, с 600 души, които се катерят всяка година. Това е полуда ", сподели тя пред The Times of India.
Нейното неспокойствие беше споделено от различен индийски планинар, Лав Радж Сингх Дхармшакту, който е изкачвал Еверест седем пъти. Той сподели, че е видял дилетанти в базовия лагер " да се учат по какъв начин да носят обувки за катерене три дни преди изкачването им ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР