Алкохолът в жегата не освежава, а отравя организмаДжин с тоник,

...
Алкохолът в жегата не освежава, а отравя организмаДжин с тоник,
Коментари Харесай

Коктейлите могат да доведат до топлинен удар

Алкохолът в жегата не освежава, а отравя организма

Джин с тоник, мохито или някакъв разхладителен коктейл на плажа или край басейна е същинско наслаждение, само че лекари предизвестяват да внимаваме с такива питиета в горещото време. Те не освежават, а алкохолът в тях има токсично деяние.

По-точно, реализира се ободрителен резултат, само че единствено за известно време. По-късно влиза в действие алкохолът, който стартира да уголемява кръвоносните съдовете, които са покрай кожата, и по този начин терморегулацията се нарушава. Поради това човек по-трудно осъзнава какъв брой горещо му е сега.

Неприятен “бонус” е фактът, че в жегата интоксикацията настава по-бързо. В положение на отравяне човек не получава ясни сигнали от тялото си. Това значи, че рискът от топлинен удар е по-висок.

Основната илюзия, която мнозина изпитват през лятото е, че студената алкохолна напитка е по-малко нездравословна. Всъщност, когато алкохолът се нагрее до 36 градуса, той се трансформира в отровно вещество. Следователно при високи температури той предизвиква двойна щета на тялото.

Според специалисти единствената здравословна напитка в горещото време е минералната вода. Тя компенсира загубата на течности и дефицита на соли, които се отделят с потта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР