Алкохолът е един от най-опасните врагове на черния ни дроб.

...
Алкохолът е един от най-опасните врагове на черния ни дроб.
Коментари Харесай

Ето ги душманите на черния дроб. Внимавайте

Алкохолът е един от най-опасните врагове на черния ни дроб. Но също по този начин би трябвало да се помни, че има редица други хранителни артикули и даже медикаменти, които могат да повлияят отрицателно на положението на този значим за хората орган, написа actualno.com.

Алкохолът, употребяван даже в дребни количества, отравя черния ни дроб. Нещо повече – нервира стомашната лигавица, нарушава работата на червата, затруднява усвояването на храната, поврежда клетките на панкреаса и черния дроб. Дори дребното количество изпит алкохол, покачва равнището на холестерола в организма, увреждайки клетъчните мембрани на хепатоцитите, т.е. чернодробните кафези.

Захарта и по-специално фруктозата са толкоз рискови за черния дроб, колкото и алкохолът. Струва си да прибавим, че не става дума за фруктоза, която се среща естествено в плодовете, а за тази, добавена към питиета, сладкиши или модифицирани храни. Освен това глюкозо-фруктозният сироп и рафинираната захар имат негативен резултат върху регенерацията на черния дроб.

Сезонът на барбекюто стартира, а на него неведнъж участва тлъстият свински врат.

Може би не знаете, само че при готвене на месо на скара постоянно се случва такава храна да загори и потреблението й е голям проблем за черния дроб. Ние доставяме на тялото доста канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди.

Мазните меса би трябвало да бъдат сменени с птичи или чисто филе, а също по този начин е чудесна концепция да добавите храни, богати на омега-3 мастни киселини към вашето меню. В името на черния дроб би трябвало да се откажете и от модифицираното месо, което е източник на наситени мастни киселини и холестерол, т.е. бекон, бекон, салами, салами и пастети.

Приемането на прекалено много медикаменти също може да способства за увреждане на черния дроб. Някои медикаменти, изключително тези, одобрявани хронично или еднократно, само че в доза, надвишаваща лечебната, могат да доведат до увреждане на черния дроб и остра чернодробна непълнота.

Чернодробните функционалности също могат да бъдат нарушени, да вземем за пример от антидепресанти, тъй че е значимо преди започване на лекуването, например с трициклични антидепресанти, вземете съответните проби.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР