Алжирската газова и петролна компания Сонатрак (Sonatrach) и испанската енергийна

...
Алжирската газова и петролна компания Сонатрак (Sonatrach) и испанската енергийна
Коментари Харесай

До края на годината: Алжир и Испания коригират цената на природния газ

Алжирската газова и петролна компания " Сонатрак " (Sonatrach) и испанската енергийна корпорация " Нейчърджи " (Naturgy) реализираха съглашение за актуализиране на цените, на които търгуват природния газ до края на 2022 година

Те обаче отложиха договарянията за цената му през идната година на фона на повишаващото се търсене на синьо гориво и на обтегнатите дипломатически връзки сред Алжир и Испания, съобщи Ройтерс.

" Сонатрак " доставя към 5 милиарда куб. метра природен газ годишно на Испания по контракти, които са подписани преди повече от две десетилетия. Те са годни до 2030 година, като е планувано от време на време предоговаряне на цените. " Нейчърджи " разгласи, че със " Сонатрак " са се договорили за нова цена на синьото гориво, която се ползва със задна дата за размерите от природен газ, доставени до края на 2022 година Двете компании са постигнали съглашение до продължат договарянията за цените, на които ще търгуват природния газ от началото на идната година.

Нито " Нейчърджи ", нито " Сонатрак " огласиха детайлности за новите цени, за които са се договорили, само че и двете компании оповестиха, че те са съобразени с " пазарните условия ".

Глобалните цени на природния газ се покачиха внезапно през тази година на фона на понижените съветски доставки за Европа след началото на нейната военна инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс. 

Алжир разгласи, че ще се придържа към договорните си отговорности да доставя природен газ за Испания, макар че през юни отзова своя дипломат от Мадрид на фона на обтегнатите дипломатически връзки сред двете страни заради разликите им по отношение на спора в Западна Сахара.

В края на март Испания промени позицията си за Западна Сахара и поддържа мароканския план за автономност на пустинния район. Това докара до остра реакция от страна на Алжир, който поддържа " Фронта Полисарио ", сепаратистко придвижване за самостоятелност на Западна Сахара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР