Алгоритмите изцяло ще преобразят нашия свят и ще го направят

...
Алгоритмите изцяло ще преобразят нашия свят и ще го направят
Коментари Харесай

ИИ алгоритмите ще променят живота ни повече от електричеството

Алгоритмите напълно ще преобразят нашия свят и ще го създадат по-друг, както се случи с електрифицирането. През идващите единствено 15 години автоматизацията и роботизацията ще обиден над 40% от всички специалности в целия свят.
Мнението е на един от основните специалисти по изкуствен интелект Кай-Фу Ли (Kai-Fu Lee). Според тази теза, технологиите за машинно образование най-вече ще обиден сферата на образованието. Останалите също ще би трябвало да се приспособяват към новата действителност.

През идващите 15-25 години рутинният труд напълно ще се извършва от логаритми и роботи. Към сегашен ден се смята, че повтарящи се дейности с най-висока възможност за автоматизация и роботизация извършват служащите в производството, на конвейерите, продавачите, чистачите и така нататък Но китайският специалист по ИИ смята, че наклонността ще засегне и „белите якички“.

Според прогнозата на ръководителя на фонда за рисков капитал Sinovation Ventures, роботизацията ще засегне над 40% от целия свят.

„Вярвам, че ИИ ще окаже невиждано въздействие на целия свят и ще промени живота на хората доста по-силно, в сравнение с електричеството“ – съобщи Кай-Фу Ли в изявление за CBS News.

Експертът се надява, че човечеството ще може да се приспособява към тези бързо изменящи се условия. Изобретяването на парната машина и електричеството също доведоха до изгубването на някои специалности, само че обществото съумя да се оправи с тези загуби. „Само че в тази ситуация с ИИ, измененията ще протекат доста по-бързо, в сравнение с това ставаше в миналото“ – предизвести вложителят.

Технологиите за машинно образование ще окажат най-голямо въздействие на образованието . Алгоритмите ще проучват успеваемостта и ще сформират персонално досие на всеки възпитаник. По този метод ще се изкорени корупцията в учебните заведения и писането на субективни оценки. Системата ще даде опция на учителите да схванат, къде тъкмо се затруднява учащият и над какво би трябвало да работи в допълнение. Ли позволява, че в близко бъдеше ИИ ще открива най-талантливите студенти.

Преди време Кай-Фу Ли предвижда неизбежното настъпване на огромна рецесия, провокирана от бързото развиване на изкуствения разсъдък. Според учения, половината поданици ще си изгубят работата и дружно с това смисъла на живота.

„Мнозина ще потънат в меланхолия. Това ще докара до растеж на самоубийствата и корист с психотропни средства“ – сподели специалистът през месец септември предходната година.

Безусловният базов приход (ББД) ще даде на хората средства за битие, само че няма да им подари смисъл в живота. Единственият излаз ще бъде синергията и взаимната работа с машините.

Засега не се виждат посочените от Ли признаци на влияние на изкуствения разсъдък. Изследванията демонстрират, че процесът на тотална автоматизация и роботизация към този момент не е почнал. Аналитиците на американската компания Dun & Bradstreet интервюираха огромен брой представители на огромните предприятия от целия свят. Оказа се, че с внедряването на ИИ се разкриват повече работни места. Това са споделили 40% от интервюираните. Роботизацията е довела до съкращения в личния състав единствено в 8% от междинния и огромния бизнес.

В 35% от случаите, условията към претендентите за работа изобщо не са се трансформирали с внедряването на технологиите за машинно образование в предприятията. Около 18% от интервюираните настояват, че ИИ не е оказал никакво въздействие на личния състав.

Изследването сподели, че в 62% от случаите ИИ се употребява в аналитиката. Автоматизацията на работните места се употребява в 52% от случаите. На трето място е потреблението на машинно образование за ръководство на огромни масиви данни (42%).

Но има нещо друго. В развитите страни, броят на работещите в индустрията в действителност бързо понижава. Но в страните от Източна Азия да вземем за пример, техният брой в противен случай, пораства и приблизително си остава същият.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР