Алергията не е болест, а състояние на организма, или по-точно

...
Алергията не е болест, а състояние на организма, или по-точно
Коментари Харесай

Лекар: Това, което лекува алергии не са хистамините, а алергеннната имунотерапия

Алергията не е болест, а положение на организма, или по-точно на имунната  система. Това сподели в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус "   доктор Мария Иванова, алерголог към ВМА. Това е едно вродено положение и при съществуване на алергени алергичният човек развива реакция към тях в избрани моменти. Той реагира по плевел метод към безвредни другояче субстанции от околната среда за другите хора. Алергичният човек е алергичен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и т.н. 

Особено публикувани са пролетните алергии, които провокират алергичен ринит, или пролетна хрема - положение, което довежда до нервност алергичните хора. Това положение е обвързвано с алергичен бронхит, атопичен дерматит или бронхиална астма, които може да се обострят. Проявавя се хиперактивност към цветния прашец.

Д-р Иванова сподели още, че се следят разнообразни алергични прояви при хората в огромните градове и тези от по-малките обитаеми места. " Факт е, че имаме редица пациенти, които при започване на градски метод на живот демонстрират алергичен ринит, които не са показали преди този момент в провинцията. Като фактори се показват нарасналото замърсяване на околната среда и стресът “, изясни експертът.  

Терапията с антихистамини или кортикостероидните спрейове единствено облекчава положението и потиска симптоматиката. " Те не повлияват имунната система и няма по какъв начин да излекуват пациента. Това, което би помогнало, е така наречен алергенна имунотерапия – устойчиво въвличане в имунитета на индивида. Тя е строго самостоятелна и когато е добре подбрана, може по този начин да преобърне имунитета на пациента, трайно да излекува неговата симптоматика и да не разреши напредване на болестта.

В България имаме одобрени обичаи, извънредно добра процедура на тематика имунотерапия. Едни от най-хубавите алергени за имунотерапия на Балканския полуостров се вършат при нас в Института по заразни и паразитни болести “, разясни доктор Иванова.  

Ако би трябвало да се избира домакински любим в семейство, в което някой от членовете има алергични прояви, това да бъде куче, а не котка, посъветва експертът. " Алергията към домашните любимци е към алергените, които те отделят – към пърхота, към елементи от слюнката “, изясни доктор Иванова.  

Хранителните алергии към глутен са рядко срещани и са повече преекспонирани от майките, сподели още доктор Иванова.

Тя не предлага тестванията за алергии при кърмачета и дребни деца, в случай че не е извънредно неотложно. Безразборното правене на проби е погрешно и може да навреди, сподели доктор Иванова. По-добре е майката да заведе детето си на съответен педиатър при прояви на алергия.

Има редица дечица с прояви на медикаментозна алергия, по тази причина от антихистамините има смисъл, само че единствено в случай че се дават мъдро. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР