Александра Херасимения, трикратна олимпийска медалистка в плуването, представляваща Беларус, беше

...
Александра Херасимения, трикратна олимпийска медалистка в плуването, представляваща Беларус, беше
Коментари Харесай

Трикратна олимпийска шампионка осъдена като екстремистка

Александра Херасимения, трикратна олимпийска медалистка в плуването, представляваща Беларус, беше наказана задочно на 12 години затвор, упрекната в основаване на " екстремистка групировка ", заяви правозащитната асоциация " Вясна ".

Носителката на два медала в Лондон 2012 (и двата сребърни на 50 и 100 метра свободен стил) и един в Рио де Жанейро 2016 (бронз на 50 метра свободен стил) беше наказана от съд в Минск за основаването на „ Фонд за взаимност на беларуския спорт “ (FBSD) и отправяне на апели за налагане на наказания на страната й.

FBSD е организация, чиято цел е да подкрепя финансово и правно беларуски спортисти, преследвани от управляващите в страната. Според присъдата 36-годишната спортистка, която постави завършек на кариерата си през 2019 година, откакто стана майка, дружно с различен създател, който също беше наказан, са разпространявали апели за наказания против Беларус в медиите и в интернет, дейностите им са имали съществени последствия и компрометират сигурността на страната.

Според Viasna Херасимения, която живее в заточение в Литва със брачна половинка си Яухен Цуркин, също първенец по плуване, също е приета за отговорна за „ разпространяване на погрешна информация за събития “, случили се в тази страна през 2020 година, по време на митинга за преизбирането на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 година

Именно в този подтекст плувкинята подписа отворено писмо дружно с други спортисти от нейната страна с искане за " свободни избори " и сътвори FBSD. Определението не е влезнало в действие и може да бъде обжалвано по законоустановения ред.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР