Александър Вучич печели изборите в Сърбия, а партията на министър-председателят

...
Александър Вучич печели изборите в Сърбия, а партията на министър-председателят
Коментари Харесай

Орбан и Вучич обявиха победи на изборите в Унгария и Сърбия

Александър Вучич печели изборите в Сърбия, а партията на министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е победител на локалните парламентарни избори. Това демонстрират първичните резултати от изборите в двете страни, представени от Българска телеграфна агенция.

Сръбският президент Александър Вучич разгласи успеха си още на първи тур на президентските избори в страната, както и успеха на своята Сръбска прогресивна партия (СПП) на парламентарните  избори.

На конференция в централата на СПП Вучич показа данните на партията си за предварителните резултати, съгласно които той печели 59,9 до 60,1 % от гласовете в конкуренцията за държавен глава. 

По данни на СПП след него се подреждат претендентът на опозиционната коалиция „ Обединена Сърбия “ Здравко Понош със 17,7 на 100, а на трето място е претендентът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който печели 5,9 на 100 от гласовете.

Сърбите избираха през вчерашния ден всред 8 претенденти за президент и 19 листи за парламент.

Вучич акцентира, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за повторно на първи тур, освен това с огромна преднина.

По думите му данните на СПП за изборните резултати са малко по-различни от оповестените от Ипсос и ЦеСид по-рано, защото партията му има по-пълни данни за гласоподавателите от Косово и гласувалите в чужбина.

Според тези данни СПП печели 44 % от гласовете в парламентарните избори, „ Обединена Сърбия “ - 13,6 на 100, Социалистическата партия на Сърбия - 11,4 на 100.

По думите на Вучич партията му печели към 124-125 места в 250-членната Скупщина. Това значи, че болшинството за сформиране на държавно управление е на ръба и като възможен сътрудник за съставяне на постоянен кабинет той загатна Съюза на унгарците от Войводина.

В отговор на журналистически въпрос Вучич сподели, че Сърбия ще продължи политиката  си на военна индиферентност и няма да влиза в нито един боен съюз.

Той означи, че Сърбия се стреми да резервира освен правилните и партньорски връзки с Русия, а и другарските.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан също разгласи победа на създадените през вчерашния ден парламентарни избори, съобщи Асошиейтед прес.

Орбан изнесе 10-минутна тирада пред скандиращи " Виктор! " представители и последователи на партията си ФИДЕС на следизборна демонстрация в Будапеща. " Постигнахме толкоз огромна победа, че можете да я видите от Луната и сигурно можете да я видите от Брюксел ", сподели Орбан. Унгарският водач неведнъж влезе в конфликти с Брюксел през последните години, защото е упрекван от Европейски Съюз в уронване на демократичните свободи в страната си.

" Целият свят видя довечера в Будапеща, че християнските демократични политики, консервативните цивилен политики и патриотичните политики победиха. Ние споделяме на Европа, че това не е предишното, това е бъдещето ", съобщи Орбан.

При 75 % преброени гласове предвожданата от ФИДЕС коалиция печели 54,5 % от вота, до момента в който проевропейската опозиционна коалиция " Обединени за Унгария " получава близо 34 % от вота, демонстрират данни на националната изборна комисия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР