Албанското правителство предложи за обществено обсъждане проектозакон за задължителна застраховка

...
Албанското правителство предложи за обществено обсъждане проектозакон за задължителна застраховка
Коментари Харесай

Албания въвежда задължителна застраховка „Земетресение“

Албанското държавно управление предложи за публично разискване проектозакон за наложителна застраховка на жилищата против трусове, заяви албанското икономическо списание „ Монитор “. Законопроектът планува наложително обезпечаване на всички жилища и елементи от жилища, които се употребяват за търговски обекти, офиси или за други сходни цели.

От наложителното обезпечаване ще бъдат освободени единствено здания, които са направени от глина/кирпич, в чиято конструкция влизат тръстикови нишки или сходен материал, както и здания с преносимо или краткотрайно разположение, осведоми Българска телеграфна агенция.

Задължение за закупуване на застрахователна лавица против трусове ще имат и субектите в обществените жилища чартърен, в това число жилищата в развой на легализиране, както и органите на локалното самоуправление, които ще отделят за полицата от своя бюджет. За най-нуждаещите се обществени пластове наложителната застраховка ще се финансира от държавния бюджет.

Застраховката покрива единствено вредите по самото жилище и не включва тези по мебелите, вътрешното обзавеждане и други, както и неимуществени вреди, в това число гибел.

Размерът на застраховката ще се дефинира с решение на Министерския съвет на Албания по предложение на управителния съвет на Националния фонд за земетресенията на Албания (който албанското държавно управление планува да сътвори – бел. ред.). За определянето на размера на сумата ще бъдат осъществени актюерски калкулации въз основата на карта за риск от трусове, която ще бъде утвърдена от Министерския съвет.

Гражданите, които не заплащат наложителната застраховка против земетресение, няма да могат да употребяват публични услуги от платформата на албанското държавно управление e-Albania, в това число кадастрални услуги, а бизнесите, които не се застраховат, няма да получават услуги от Националния бизнес център на Албания.

Схемата за наложителната застраховка „ Земетресение “ ще се ръководи от Националния фонд за трусове на Албания, който ще бъде проведен под формата на акционерно сдружение и ще бъде благосъстоятелност на страната.  Фондът ще се финансира от застрахователните полици, комисионни от презастраховане, доходи от вложения, държавния бюджет, както и други законни приходи като грантове и дарения.

Идеята за национална скица за застраховка против трусове беше сложена още веднъж на масата на албанското държавно управление след мощното земетресение в страната през 2019 година, само че по-късно беше отсрочена още веднъж за съвсем четири години до изненадващото издание на новия законопроект по-рано тази седмица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР