Албанският парламент одобри проектозакон за използването на канабиса за медицински

...
Албанският парламент одобри проектозакон за използването на канабиса за медицински
Коментари Харесай

Албанският парламент одобри легализиране на канабис за медицински и промишлени цели

Албанският парламент утвърди проектозакон за потреблението на канабиса за медицински и промишлени цели, оповестиха албанските медии.

По информация на албанската медия " Шчиптаря " в проектозакона се показват и серия критерии, на които би трябвало да дават отговор тези, които желаят да получат позволение за развъждане на растението, както и наказания при възможни нарушавания.

Министърът на опазването на здравето и обществената отбрана Огерта Манастирлиу съобщи пред албанските медии през юни, че този проектозакон дефинира регулаторната рамка за метода, по който ще се управлява развъждането и преработката на това растение, както и производството на подпродуктите от него за медицински и промишлени цели.

По думите ѝ задачата на този проектозакон е регулирането и гарантирането на надзор и наблюдаване върху процеса на обработване, произвеждане, преправка и експорт на канабис.

Манастирлиу сподели, че затова би трябвало да бъде основана национална организация за надзор на канабиса, която ще бъде подчинена на албанското министерство на опазването на здравето.

За да обезпечи надзор и наблюдаване на всеки стадий от развъждането и преработката на канабиса, тази организация ще си сътрудничи с албанската полиция и няколко други структури в министерствата на опазването на здравето, земеделието и вътрешните работи на Албания. Също по този начин националната организация за надзор на канабиса ще може да постанова наказания при нарушаване на изискванията или откритата правна рамка.

Лицензът за обработване и преправка на канабиса за тези цели ще бъде предоставян на фирмите за интервал от 15 години, като всички заинтригувани субекти ще бъдат одобрявани от албанското държавно управление. Максималната повърхност, която може да бъде засадена с канабис на територията на цялата страна, е 200 хектара.
В закона са заложени строги критерии за приемане на лиценз, като първото от изискванията е компанията да има тригодишен опит в култивирането, производството, преработката и превозването на растението. Практически нито една от албанските компании не дава отговор на това изискване, написа " Шчиптаря ".

Подобни критерии слагат въпроса за кого е направен този закон и кой би спечелил от него, отбелязва " Евронюз Албания ".

Албански специалисти в региона на стопанската система обявиха в края на юни, че заложеният в закона тригодишен опит в култивирането на канабис значи, че не албанските жители, а задгранични бизнесмени ще могат да се възползват от новия закон.

 В Полша: В Полша: " Легално можеш да предпишеш на дете и половин звук канабис "

Още откакто беше утвърден от министерския съвет на Албания в средата на юни, проектозаконът за легализирането на канабиса за медицински и промишлени цели провокира разнообразни реакции.

По-рано този месец някогашният президент на Албания и водач на опозиционната Партия на свободата Илир Мета съобщи, че този проектозакон значи " де факто узаконяване на наркотрафика " в Албания.

Обсъждането на проектозакона за канабиса в албанския парламент през вчерашния ден също беше съпроводено от диспути, защото опозицията изрази подозрения, че проектозаконът е утвърден по бърза процедура от ръководещата Социалистическа партия на Албания, заяви " Топ ченъл ". Те обявиха също, че няма изследване по какъв начин биха се отразили на албанската стопанска система обществените, здравни и престъпни опасности и последствия, които носи използването на марихуана.

Управляващото болшинство въпреки всичко утвърди проектозакона на съвещанието, което продължи до след среднощ, като повтори, че контролът във връзка с канабиса ще бъде непоколебим, а опциите за финансови облаги и претовареност са огромни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР