Албанският парламент гласува днес да отстрани от длъжност президента Илир

...
Албанският парламент гласува днес да отстрани от длъжност президента Илир
Коментари Харесай

Албанският парламент гласува отстраняване на президента Илир Мета

Албанският парламент гласоподава през днешния ден да в профил от служба президента Илир Мета за " съществени нарушавания " на конституцията по време на изборната акция за парламентарните избори през април, заяви албанският информативен уебсайт " Екзит ".

За отстраняването на Мета гласоподаваха 105 депутати в 140-членния парламент, 7 гласоподаваха " срещу ", а трима се въздържаха.

Това е първият случай в албанската история, в който Народното събрание гласоподава да в профил президент от поста. Последната дума обаче ще има конституционният съд, който би трябвало да се произнесе за законността на днешното решение.

По време на предизборната акция президентът Илир Мета упрекна държавното управление на социалистите, водено от Еди Рама, че е забъркано в подготовка за подправяне на изборите и че заговорничи с незаконни групи за пазаруване на гласове.

Социалистическото болшинство в Народното събрание стартира процедура за премахване на Мета незабавно след успеха си на изборите на 25 април и откакто Мета намерено се конфронтира с американския дипломат в телевизионно предаване. Аргументът за решението на Народното събрание са " съществени нарушавания " на конституцията, една от двете вероятни аргументи за премахване на президента наред с " осъществяването на съществено закононарушение ".

Това е вторият опит на социалистите да отстранят президента Мета от поста. През 2019 година те започнаха следствие поради назначението на членове на конституционния съд и поради декрет за отменяне на изборите от 30 юни. След една година на следствие и след отчет на Венецианската комисия, съгласно който Мета не е направил съществено нарушаване на конституцията, социалистите се отхвърлиха от отстраняването му.

В словото си в Народното събрание преди днешния избор министър председателят Еди Рама упрекна Мета, че е " изневерил на дълга си ", " унижил конституцията ", " разрушил единството на народа ", " нарушил разделянето на управляващите " и " опозорил специфичните връзки на албанския народ със Съединени американски щати ".

Конституционният съд би трябвало да получи решението на Народното събрание в границите на 5 дни. Не е ясно дали съдът ще прегледа проблема предпочитано или той ще би трябвало да изчака над 180 други случаи, които чакат да бъдат прегледани.

За да стане отстраняването факт, за него би трябвало да гласоподават най-малко 5 от 6 членове на съда, в това число най-малко двама, препоръчани от самия Мета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР