Албанските опозиционни депутати прекъснаха заседание на парламента в понеделник, за

...
Албанските опозиционни депутати прекъснаха заседание на парламента в понеделник, за
Коментари Харесай

Опозицията в Албания поиска оставката на правителството за корупция

Албанските опозиционни депутати прекъснаха съвещание на Народното събрание в понеделник, с цел да упорстват за оставка на държавното управление по обвинявания в хипотетична корупция. 

Протестите се провеждат от дясноцентристката Демократическа партия на някогашния президент и министър председател Сали Бериша и лявата Партия на свободата на някогашния президент Илир Мета.

Въпреки желанието на опозицията , съвещанието бе прекъснато, без настояванията им да бъдат разисквани. 

" Хората ще приказват ", сподели Бериша, откакто излезе от парламентарната зала, и даде обещание да продължи митингите по-късно тази седмица.

Това се случи, до момента в който стотици техни поддръжници извън се пробваха да нахлуят в постройката, заяви АП.

Полицията не позволи стачкуващите, които хвърляха димни бомби и фойерверки, преди да се разпилян. Не се оповестява за задържани или ранени.

Напрежението последва сходен митинг в събота, в който се включиха хиляди последователи на опозицията.

Опозицията упреква Социалистическата партия на премиера Еди Рама в корупция и връзки с проведената престъпност и го счита за виновен за изселването на млади албанци, които са напуснали да търсят работа в западноевропейските страни.

Правителството отхвърля това и споделя, че кабинетът е запазил инфлацията ниска спрямо другаде в Европа и е субсидирал електрическата енергия за фамилии и дребни предприятия.

Опозицията също по този начин упреква Рама, че е подкупил Чарлс Макгонигал, някогашен почитан чиновник на контраразузнаването на ФБР. Той е  упрекнат в Съединените щати, че е укрил от ФБР основни детайлности за пътешестване през 2017 година до Албания с някогашен чиновник на албанското разузнаване, за който се твърди, да му е дал най-малко 225 000 $.

Макгонигал се срещна с премиера на Албания и прикани за нерешителност при даването на лицензи за сондиране на петролни залежи в страната на съветски подставени компании.

Рама призна, че се е срещал с Макгонигал, само че отхвърли обвиняванията .

Не всички опозиционни демократи участваха на митинга, защото партията на Бериша е разкъсвана от вътрешни битки.

Припомня се, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън през 2021 година забрани на Бериша и околните му родственици да влизат в Съединени американски щати за " корупционни дейности, които подкопаха демокрацията " по време на неговото ръководство през 2005 година 2013 мандат като министър-председател.

Англия направи същото предходната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР