Акушерската професия у нас е подценявана. Българските акушерки се нуждаят

...
Акушерската професия у нас е подценявана. Българските акушерки се нуждаят
Коментари Харесай

Акушерки настояват за самостоятелна практика



Акушерската специалност у нас е подценявана. Българските акушерки се нуждаят от самостотелна процедура, по-високи заплати и обединен стандарт. Това стана ясно по време на спорен конгрес на тематика „ Акушерката – подценената специалност “, проведен от Алианс на българските акушерки и Българската асоциация на експертите по здравни грижи . На него представителите на съсловието разискаха основаването на обща декларация, в която да изложат своите претенции до властта.

„ Един от главните детайли в нашата декларация е законово регламентиране на женски и детски съвещания в извънболничната помощ. Другият доста значим миг е почтено възнаграждение на достойния труд на акушерките. Висококвалифициран труд на университетско обучение, с непрестанно продължаващо образование е оценен от българското общество на минималната заплата за страната. С това повече ние не можем да се съгласяваме “, сподели пред БНР Милка Василева , ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи. И уточни, че акушерките упорстват за месечно заплащане от три минимални заплати. По този метод няма да им се постанова да работят на повече от едно работно място.

Изработване и приемане на акушерски стандарт, съгласуван с европейското законодателство, е друго искане, което ще влезе в декларацията. „ Това би подобрило работата на акушерките, които са както в лечебните заведения, по този начин и в извънболничната помощ. Там би трябвало да е ясна активността на акушерката във всеки един миг от работния ден “, разяснява още Василева. Тя напомни, че следва Министерство на здравеопазването да прегледа още един път акушерския стандарт, направен благодарение на експертите по здравни грижи. След това той ще бъде качен на уеб страницата на институцията за обществено разискване.

Свързани публикации.. Емилия Казълова: Всяко раждане е неповторимо! 0 Емилия Казълова: Скоро България ще внася акушерки от чужбина 0 Акушерката – за какво да я изберем за раждането? 0

На форума участва проф. Атанас Щерев , гинеколог и някогашен депутат. Той уточни, че Наредба 1 за активността на акушерките би трябвало да бъде изменена. „ Има доста комплицирани документи у нас, закони, правилници и оттова би трябвало да излезем. Тази разпоредба би трябвало да даде права на акушерките за няколко неща, които са изцяло способни да вършат “, счита той. АГ експертът уточни, че огромна част от женската консутация у нас се води най-вече от акушерките, а лекарите дават единствено насоки и „ приказват по телефона “.

Декларацията с настояванията на акушерките ще бъде изпратена до президента Румен Радев, омбудсмана на България Мая Манолова, здравната комисия в Народното събрание и Министерство на здравеопазването.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР