Актуализиране на цените на наркотичните вещества за целите на наказателното

...
Актуализиране на цените на наркотичните вещества за целите на наказателното
Коментари Харесай

Кабинетът предлага оценките на цените на наркотиците да се завишат значително

Актуализиране на цените на наркотичните субстанции за задачите на наказателното произвеждане предлага на разпореждане на Министерски съвет, което е на стадий публично разискване. В настоящия подзаконов акт цените на наркотичните субстанции не са променяни от 1998 година и не подхождат на новите стопански условия и минималната работна заплата в страната, показват от кабинета. Сред причините е, че това се явява значителен проблем при следствие на закононарушения, свързани с държане и/или разпространяване на наркотични субстанции.

" Целта на промените е да се основат предпоставки за вярната оценка на наркотичните субстанции, която е от голяма важност за преценка на публичната заплаха на действието, за вярната му подготовка, както и за налагането на заслужено наказване ", показват от кабинета.

Предложението е над три пъти да се усили оценката на грам марихуана - от 6 на 20 лв.. Стойността на кг при трафик ще е 1600 лв.. На 40 лв. ще е оценен хашишът, а при трафик сумата за кг е 16 хиляди лв.. Амфетамините ще са оценени на 40 лв. за грам при 12 до момента. Килограм при трафик ще е 16 хиляди лв.. Екстазито е оценено на 50 лв. за грам, само че за кг при трафик оценката е 12 хиляди лв.. Метамфетаминът пък към този момент ще бъде оценен на 70 лева на дребно и 24 000 лева за кг.

Кокаинът е без твърда цена и ще се счита по специфична формула, като водещо ще е дейното вещество в него. По същия метод ще се пресмята и хероинът.

В отчета към плана, направен от министъра на правосъдеито Атанас Славов, е посочено, че съгласно Министерството на вътрешните работи, забележителен брой досъдебни производства, формирани за държане на наркотични субстанции, се приключват от прокуратурите в страната на съображение член 9, алинея 2 от Наказателния кодекс, обосновани с ниска стойност на откритото като държано наркотично вещество.

Освен това, в постановлението от 1998 година не са включени цени на синтетични канабиноиди и стимуланти и по този начин наречената " дизайнерска дрога ", съставляващи над 85% от открития сбор нови психоактивни субстанции. Цените на наркотичните субстанции на " черния пазар " са се изменяли според от съществуването или недостига им, от дейностите на правоприлагащите органи и от инфлацията, написа в отчета.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР