Актуализацията на пенсиите остава за следва]ата година, но до края

...
Актуализацията на пенсиите остава за следва]ата година, но до края
Коментари Харесай

Предпоследно: Вдигането на пенсиите остава за догодина, но ще има добавки от 120 лв. за всеки |

Актуализацията на пенсиите остава за следва]ата година, само че до края на 2021 година ще има добавка от 120 лева за всеки пенсионер. Това предложение направи ръководителят на парламентарната комисия по бюджет Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Това е опит да се избегне раздуването на бюджета на Държавното публично обезпечаване, който се актуализира от Народното събрание на второ четене. 

Предложението на Каримански е минималната пенсия да стане 370 лева, само че от 25 декември. От тази дата таванът на пенсиите ще стане 1500 лева и всички пенсии ще преизчислят с новия коефициент за стажа от 1,35. 

От Демократична България желаеха 15 мин. отмора, с цел да се срещнат със сметките в новото предложение.

Вчера депутатите утвърдиха 12,5% нарастване на пенсиите от 1 октомври плюс добавка от 120 лв. на месец до края на годината. Финансовият министър Асен Василев разгласи, че това може да взриви бюджета и депутатите би трябвало да решат от кое място да дойдат парите.

Вчера беше признато още компенсацията през втората година от майчинството да стане 650 лева от 1 октомври 2021 година - само че единствено до края на декември 2021 година До този миг майчинството през втората година беше 380 лева месечно.

Ако всичките оферти за повече заплащания от бюджета на ДОО останат, това значи, че ще са нужни към 900 млн. лева в допълнение до края на годината. В предлагането за актуализацията на пенсиите от октомври са планувани към 300 млн. лева. 

Очаквайте детайлности
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР