Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна, коментира в ефира

...
Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна, коментира в ефира
Коментари Харесай

Финансов експерт: Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна

Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна, разяснява в ефира на БНР някогашният финансов министър Петър Чобанов.

" Актуализация е нужна, тъй като в бюджета е записан таван към дълга от 4,5 милиарда лева, а към този момент приказваме за потребности от дълг в размер на над 6,5 милиарда лева, виждаме, че дефицитът е по-висок от този, който в началото беше записан към отчета по бюджета, тъй че новият парламент ще би трябвало да направи актуализация ", уточни пред БНР Чобанов. По думите му даже през юли да не се стигне до сформирането на постоянно държавно управление след предварителния избор, служебният кабинет има право да внесе в Народното събрание промени в главния финансов закон.

„ Като първа стъпка служебното държавно управление би трябвало да откри какво е тъкмо положението на обществените финанси. Това дали бюджетът е на недостиг или има остатък, сега не е значимо да се разяснява. Най-важното е с какви тъкмо запаси разполага държавното управление и дали има средства, които може да употребява, в случай че това се наложи, било то за продължение на антикризисните ограничения, било то за погашение на новите избори, за погашение на машините по старите избори “, разяснява още Чобанов.

„ Трябва да се откри финансовото положение на страната, вижда се има ли запаси, може остарялото държавно управление да е било благородно и да е оставило такива. От там нататък пътят е явен – то е преструктуриране на съществуващите разноски “, съобщи още финансистът.

Припомняме, че последното държавно управление отхвърли да се съобрази с апелите да внесе в Народното събрание предложение за актуализация на бюджета преди да сдаде властта.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР