Актуализацията на бюджета на НЗОК сама по себе си не

...
Актуализацията на бюджета на НЗОК сама по себе си не
Коментари Харесай

НЗОК: Заплащането на протезите изисква редица нормативни промени

Актуализацията на бюджета на НЗОК сама по себе си не регламентира метода, по който да се заплащат протезите. Това декларират от Здравната каса в своя позиция в отговор на, че фондът не заплаща изработването на зъбните протези за пенсионерите.

От там също осведомят, че по тематиката са се състояли поредност срещи и се е водила преписка, като са се търсили благоприятни условия за разработване на условия, ред, механизъм и критерии за възнаграждение на тоталните зъбни протези.

„ По силата на член 45, ал.1, т. 12 от ЗЗО НЗОК заплаща за определяне и разпределяне на медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, предопределени за домашно лекуване на територията на страната, както и на медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ:

За медицински произведения, назначени за домашно лекуване – на притежателите на позволения за търговия на дребно с лекарствени продукти;

За медицинските произведения, прилагани в болничната здравна помощ – на реализатори на болнична здравна помощ, на производители или търговци на едро с медицински изделия/техни упълномощени представители;

За медицинските произведения, помощните средства, приспособленията и оборудванията за хора с увреждания – на лица, осъществяващи действия по даване и ремонт на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хора с увреждания, регистрирани като търговци и вписани в регистъра на лицата, осъществяващи действия по даване и ремонт на помощни средства, уреди и медицински произведения за хората с увреждания.

Класификацията на тоталните зъбни протези като „ медицински произведения, направени по поръчка “ слага въпроса за относимостта на описаните нагоре законови правила към тях, по-точно до каква степен тези медицински произведения попадат в тази законова наредба. Заплащането на производителя е планувано единствено за медицинските произведения, прилагани в болничната здравна помощ, каквито тоталните зъбни протези не са “, споделят от НЗОК.

От позицията на Касата излиза наяве още, че заплащането би трябвало да бъде регламентирано в разпоредба на Министерство на здравеопазването, и по-конкретно – в Наредба 10, което съгласно фонда е допустимо след смяна в Закона за здравното обезпечаване, защото той все още не планува здравно произведение по поръчка да се заплаща на неговия производител.

„ Представителите на зъботехниците оферират да бъде регламентирано в Националния рамков контракт за денталните действия (НРД за ДД) задължението на лекаря по дентална медицина за „ документално наставление за направа на зъбните протези “. Няма дефинитивно мнение по този въпрос от БЗС, от които същото е изтънчено.

Въвеждането на писменото наставление за направа на зъбните протези от лекаря по дентална медицина е част от развой, който изисква редица законови и подзаконови нормативни промени “, споделят още от Здравната каса във връзка с втория въпрос, обиден от зъботехниците.

„ НЗОК е уведомила неведнъж за гореизложеното БАЗ и Министерството на здравеопазването, защото смяната в законодателството се инициира от лицата, които по закон имат правото на законодателна самодейност “, приключват от фонда.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР