Актуализация на бюджета предвижда служебният кабинет. Министърът по финансите Асен

...
Актуализация на бюджета предвижда служебният кабинет. Министърът по финансите Асен
Коментари Харесай

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

Актуализация на бюджета планува служебният кабинет . Министърът по финансите Асен Василев, разясни, че на Обществен съвет в Министерство на финансите ще бъде показана актуализацията по елементи .

Основното в актуализацията е предвиждането да се вдигнат пенсиите от октомври, всички небогати пенсионери да излязат от прага на беднотия , посочи министър Василев.

" С спомагателните доходи по Плана за възобновяване и резистентност, плюс спомагателните доходи в резултат на усъвършенстваната икономическата конюнктура в Национална агенция за приходите и Митници чакаме малко над 2 милиарда лева спомагателни доходи над плануваното за бюджета за 2021 година Планират се спомагателни разноски от над 1.8 милиарда лева, от тях 575 млн. лева за обществени разноски, 343 млн. лева за поддръжка на бизнеса, 335 млн. лева за опазване на здравето , спомагателни разноски за новите избори за октомври за президент, там са планувани два тура плюс разноски за избори две в едно, най скъпият сюжет на изборите, разясни в детайли Асен Василев.

Има повишение на вноската на Европейски Съюз поради преизчисляване на база Брекзит и други разноски във Фонда за бедствия и повреди, добави той.

Относно увеличението на пенсиите от октомври, няма по какъв начин да се случи от 1 септември, тъй като там са заложени 50-те лева, които се заплащат, изясни Василев .

Макропараметрите са следните - коефициентът за стаж се подвига от 1.2 на 1.35, минималната пенсия от 300 на 340 лева, оптималната от 1440 на 1500 лева, обществената пенсия - 158 на 170 лева поставя се и надбавка за пенсионери за пенсионери под линията на бедността - тя се пресмята на база къде е пенсията, линията за беднотия е 369 лева

С всички тези ограничения по данни от МТСП всички пенсионери ще бъдат извадени от беднотия, 43% сега са под линията, с комбинацията от тези ограничения слиза на нула, разясни министър Василев.

Пенсионерите с 340 лева, ще вземат до 369 лева, ще получават като добавка, направено е по метода на енергийните добавки , само че има условия - да нямат жилища, влогове за добавка за беднотия. Има нарастване на енергийните помощи и програмата е финансирана, посочи министърът на финансите Асен Василев.

От 2022 година постоянен кабинет би трябвало да направи два пъти или два пъти и половина да е оптималният застрахователен предел, а не да се взема решение със закона за бюджета, с цел да има за работодателите, посочи МФ.

В актуализацията на бюджета няма смяна на налози, прагове и по параметрите за приходите в хазната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР