Акционерът и главен изпълнителен директор на PPF Group - Ладислав

...
Акционерът и главен изпълнителен директор на PPF Group - Ладислав
Коментари Харесай

Ладислав Бартоничек: България е важен пазар, на който искаме да останем

Акционерът и основен изпълнителен шеф на PPF Group - Ладислав Бартоничек, беше в София тази седмица, като част от първата си районна обиколка отпред на капиталовия холдинг. Той посети няколко страни, в които PPF има медии и телеком оператори.

PPF Group закупи притежателя на bTV – съдебномедицинска експертиза, през октомври предходната година, а господин Бартоничек оглави компанията в края на март.

Освен, че разиска бъдещите тактики с българските екипи на bTV и Тelenor, Ладислав Бартоничек даде и особено изявление за bTV, с цел да повдигне завесата към проектите на компанията за района и в частност за България.

Вижте изявлението на Светослав Иванов с наследника на Петр Келнер в ръководството на PPF Group.

- Изминалата година беше бурна за доста от нашите фенове, за фамилиите, за притежателите на бизнеси. Много от нас изгубиха близки поради Коронавирус -19, а PPF за жалост загуби създателя си поради драматичен случай. Но пътят продължава напред. Каква е посоката на PPF?

Бяха сложни времена за всички, изключително за нас. Но продължаваме напред. Това е посоката, както постоянно до момента. Това е част от почитта, която отдаваме на Петр - PPF като организация да продължава, да развива бизнеса, да основава стойност.

- Когато голяма корпорация като PPF претърпи подобен драматичен, голям случай, това раздрусва цялата група компании. Но като човек, изгубил другар, по какъв начин се промени животът Ви от март насам?

Промени се… Не се е подобрил. За страдание, беше доста с напрежение в работата, само че най-много в прочувствен проект, тъй като освен сътрудник си отиде, а и другар. Отиде си и татко, брачен партньор. Първите няколко седмици, дори месеци, бяха доста тежки, само че би трябвало да кажа, че екипът на PPF ужасно доста оказа помощ за превъзмогване на сложния интервал, най-малко в бизнес отношение. Колкото до персоналните усеща – всеки би трябвало самичък да се оправя с тях.

- Това беше и идващият ми въпрос. Обявяването на името Ви едвам няколко часа след нещастието беше значим сигнал към света на бизнеса, към сътрудниците Ви, клиентите. Но по какъв начин се чувствахте Вие?

Отговорността е голяма, само че беше ясно още от първия миг, че това е единственият вероятен метод, единственият верен път. PPF е голяма организация, с доста бизнеси, доста сътрудници. Беше доста значимо да покажем, че продължаваме без спиране в дейностите.

- PPF е световна компания с доста сътрудници, клиенти и ползи в областта на медиите, недвижимите парцели, финансовите услуги, превоза и други. Кой беше най-спешният въпрос пред Вас?

Най-спешният въпрос е да подсигуряваме, че нищо не остава на назад във времето. Работим по доста планове и би трябвало да се уверим, че не забравяме нищо, нито един значим детайл. В това отношение моите сътрудници са от извънредно значение.

- Относно визията Ви за Централна и Източна Европа. Към момента съгласно разнообразни прогнози до края на актуалната година ще се върнем към стопански растеж. Но има и неустановеност по отношение на развиването на пандемията, проблеми с разпространяването и потреблението на имунизациите. Време ли е в този момент за нови вложения или за поддържане на актуалните?

Според мен е добър миг за вложения в верните сфери. По-скоро съм оптимист – внимателен оптимист, да кажем. Последните 18 месеца демонстрираха доста неща. Много проблеми и негативи, само че въпреки това - и невероятната резистентност на обществото и на промишлеността като цяло, тъй като въздействието на COVID-19 беше голямо.

Само като образец – бързината, с която се създават ваксини, е невиждана в историята. Така че от тази позиция имам вяра, че ще преодолеем този интервал. Няма да бъде елементарно. И би трябвало да се случи посредством взаимоотношение сред страните и сред хората, тъй че да се уверим, че няма да има трета, четвърта или пета тежка COVID-19 вълна. И да, считам, че е добър миг да се огледаме.

Снимка: bTV - Целият свят е изправен пред непредсказуемостта на пандемията. Но в нашия район се следи и геополитическо напрежение. Европейски Съюз против Русия, Съединени американски щати против Русия, Съединени американски щати против Китай… Всички тези неща засягат ли тактиката Ви като голяма компания в Европа? Как наподобява по-голямата картина от Вашата позиция?

Всъщност не визира тактиката ни. Трябва да се знае, че 60% от цената, от капитала ни, е вложена в Централна и Източна Европа. От тази позиция, това е най-важният район, в който търсим развиване. Като цяло е ясно, че с глобализацията (такава, каквато я познавахме преди) е свършено и тя ще бъде сменена от малко по-различна система. Но ние постоянно сме работили без да се месим в политическите процеси, тъй че тази обстановка не ни въздейства.

- За PPF в България... Преди няколко години дойдохте тук за да купите, развиете и продадете или да купувате, развивате и да останете?

Второто. В България имаме вложения в телекомуникациите. И в bTV, несъмнено. И в телекомуникационна инфраструктура, CETIN. Вероятно не е необятно известно, само че продаваме и системите на Škoda Transportation в България, най-скорошният образец за това е, че продадохме 30 тролейбуса на град София, с което се гордеем. За нас България е значим пазар, на който желаеме да останем.

- Знаете, господин Бартоничек, живеем във време, в което хората употребяват информация доста бързо. Това промени метода на работа на медиите. Трябва да си бърз и прецизен, което е скъпо и изисква доста запаси. Въпросът ми е за какво е значимо за PPF да е притежател на медия като bTV ? Къде виждате цената тук?

Преди всичко, медиите са източник и на забавление, освен на вести. За нас цената е в вярното комбиниране сред двете. Бъдещето за нас е в синергията сред телекомуникационния и медийния бизнес - това е наклонността. От една страна, е ужасно да имаш наличие, продуцирано от bTV, което телекомуникационните компании да популяризират. От друга страна, телекомуникационният бизнес има дълготраен опит в обслужването на клиенти самостоятелно, като предлага верния артикул на точния клиент. Такава е и наклонността при медиите – от услуги от бизнеса към бизнеса към услуги от бизнеса към клиента.

- Междувременно, районът страда от спад в показателя за свободата на медиите, съгласно „ Репортери без граници “ и други организации. Накратко: Гърция към този момент се намира на 70-о място, Унгария е 92-ра сега, позициите на Словения и Словакия също падат. Нашата страна падна с 25 позиции от 2014 година насам – до 112-о място сега. Знаехте това, само че не Ви спря да навлезете на пазара тук. Защо?

Не съм специалист в тази област, само че като цяло сме фокусирани върху бизнеса. За да можем да предоставяме положителни услуги на клиентите и да бъдем сполучливи в бизнеса, би трябвало да предлагаме супер артикули. Новинарският супер артикул в медиите значи да си неутрален, справедлив, постоянно в точния момент и да не се влияеш от нито едно направление от политическия набор.

Това е значимо за нас и по тази причина в съдебномедицинска експертиза създадохме публицистичен ръб, за цялата група, който следи за качеството, независимостта и безпристрастността на новините, с цел да подсигуряваме, че продуктът ни е най-хубавият.

- Т elenor и bTV . Каква е съгласно Вас синергията сред двете компании, с цел да бъдат още по-добри?

В Словакия имаме доста добър образец за съдействие сред екипите на Тelenor, която там се споделя О2 – и Markíza, малкия екран. От една страна, то разпространява марката О2, а от друга – дава опция за съдействие при даването на услугата VOYO там. Това е добър образец. Но всяка страна е друга и даваме опция на екипите да се събират и да генерират забавни хрумвания и способи за използването им.

- Като стана дума за забавно, какво следва през новия сезон на bTV ? Ще има ли нещо ново и забавно?

Определено имаме нови неща. Мога да загатна едвам няколко, само че приготвяме „ Татковци “, нов сериал, доста сполучлив в други страни. Ще излъчваме и „ Стани богат “, както и няколко нови формата, които имаме вяра, че феновете ни ще харесат и ще се забавляват.

Интервюто с Ладислав Бартоничек приключва в духа на именитата игра на познания „ Стани богат “. Как основният изпълнителен шеф на PPF Group отговоря на предизвикването на Светослав Иванов можете да видите във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР