Акциите на германския производител на обувки Birkenstock поевтиняха при дебюта

...
Акциите на германския производител на обувки Birkenstock поевтиняха при дебюта
Коментари Харесай

Birkenstock дебютира със спад на борсата и това заплашва инерцията на IPO пазара

Акциите на немския производител на обувки Birkenstock поевтиняха при дебюта си на фондовия пазар в Ню Йорк. Книжата затвориха на равнища към 40 $ за акция спрямо емисионна цена 46 $, или към 12% надолу.

Оценката на компанията преди дебюта бе към 8.6 милиарда $. Финансовите метрики посочваха, че тя може да е малко надценена. Съотношението цена облага от 37 бе над цената при други известни марки. Акциите на Nike да вземем за пример се търгуват на цена (на акцията)/печалба от към 30. Други компании от текстилния бранш се търгуват с още по-голяма отстъпка като Crocs и Deckers.

Именно високата цена провокира рецензиите на някои анализатори. " Birkenstock е нашумяла и издръжлива марка, само че ще би трябвало да продаде (още) доста сандали, с цел да оправдае актуалната оценка ", написа за Barrons Андрю Бари, финансов публицист.

Реклама
Този спад е сигнален сигнал за IPO пазара, изключително откакто потокът от нови излъчвания отслабна през последната година. Голяма част от IPO-тата от 2020 и 2021 година в този момент търгуват под началните си цени - информация: AirBNB, Rivian и други. Това значи, че доста вложители, които купуват акции първоначално, не престават да търпят загуби.

Не всички IPO обаче са несполучливи. Британският дизайнер на чипове Arm и компанията за маркетингова автоматизация Klaviyo сега търгуват над началните си цени, макар че втората е с едвам няколко % нагоре. Доставчикът на хранителни артикули Instacart също имаше сполучлив старт, само че бързо върна назад облагите и е с над 25% надолу за последните три седмици.

Провалът на компания като Birkenstock може да обезкуражи други компании, които преглеждат опцията за IPO в края на тази или началото на идната година. От началото на годината фирмите са набрали към 19 милиарда $ от обичайни обществени предлагания, като по-голямата част от е от Arm, Instacart и Klaviyo. През 2022 година сумата възлезе на едвам 8.6 милиарда $ - голям срив спрямо рекордните 150 милиарда $ през 2021 година Очевидно IPO пазарът е динамичен и зависи от доста фактори. Инвеститорите би трябвало да са наясно с рисковете и опциите, когато влагат в сходни компании.
Реклама
Собственикът на Birkenstock e частният фонд L Catterton в резултат на сливането през 2016 сред Catterton, LVMH и Groupe Arnault на френския милиардер Бернар Арно. През 2021 година L Catterton закупи мажоритарен дял в Birkenstock против 4.3 милиарда $. Братята Кристиян и Алекс Биркенщок, които управляваха фамилния бизнес, датиращ от края на XVII век, резервираха миноритарен дял.

Сега компанията на Арно е купила акции за 325 млн. $, а синът на Бернар - Александър, ще влезе в борда на шефовете.
Свързани публикации Exxon уголемява позициите си в шистовия бизнес с придобиването на Pioneer за 60 милиарда $ (обновена) 11 октомври 2023, 14:00 Акциите на фирмите за ВЕИ са мощно наранени от по-високите лихви 5 октомври 2023, 12:07 Пазарите са в промяна след последната среща на Фед 28 септември 2023, 15:41
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР