Акциите на един от най-големите производители на алуминий в света

...
Акциите на един от най-големите производители на алуминий в света
Коментари Харесай

Най-големият завод за алуминий в света спира работа. Собственикът му ще изгуби много

Акциите на един от най-големите производители на алуминий в света - Norsk Hydro паднаха, откакто норвежката компания разгласи, че ще спре интервенциите в гигантския си цех за преправка на метала в Бразилия.

Фабриката Alunorte е най-голямата за преправка на алуминиев оксид в света, само че работеше на 50% от потенциала си през по-голямата част от годината поради екологичен спор с бразилските регулатори, оповестява MarketWatch.

Алуминиевият оксид, бял прахуляк, е главната съставна част в производството на алуминий, лек метал, употребен във всичко от коли до кутии за питиета. Alunorteсе намира в щата Пара и работи от 1995 година, а множеството от продукцията му се изнася.

Базираната в Осло компанията заяви, че е решила " краткотрайно " затвори " 100% от интервенциите си " в Alunorte и близката мина, защото нейното хранилище за боклуци е съвсем цялостно, а правосъдно решение й не разрешава да употребява ново.

Решението за затваряне на завода, произвеждащ 6.4 млн. тона алуминиев оксид годишно, е удар за Norsk Hydro, която предишния месец съумя да се споразумее с бразилските управляващи и се очакваше фабриката скоро да проработи на цялостен потенциал.

Оказа се обаче, че съглашението не съдържа наредба за унищожаване на редица индустриални и свързани с отпадъците забрани.

" Макар да е прекомерно рано да се дефинира цялостното влияние, решението за затваряне на Alunorte и Paragominas ще има обилни оперативни и финансови последици ", споделят от компанията, предупреждавайки, че затварянето ще засегне 6000 чиновници в Alunorte и мината за боксит Paragominas.

Освен това, Hydro може да се наложи да спре произвеждане и в топилния си комбинат Albras (произвеждащ крайния артикул - алуминий), който е директно подвластен от доставките от Alunorte.

Компанията обмисля дали да не разгласи форсмажорни условия по договорите за доставка. Форсмажорната уговорка разрешава на всяка от страните по контракта да се откаже от договорката при положение на изключително събитие или събитие отвън техния надзор.

Негативните информации провокираха с 11.7% спад в акциите на Hydro, които се сринаха до 21-месечно дъно при цена от 42.45 норвежки крони.

" Ако Alunorte не работи през цялата 2019 година, оценяваме евентуалните загуби преди налози и обезценка до 14 милиарда норвежки крони (1.7 милиарда долара) (срещу досегашната ни прогноза от против прогнозата ни от 25 милиарда крони (3 милиарда долара), а свободният паричен поток ще се трансформира в негативен ", настояват анализатори на UBS.

Според изчисленията на експерите от швейцарската банка компанията ще изгуби 11 милиарда крони (1.34 милиарда долара), в случай че бразилският й цех остане затворен през цялата последваща година.

Новината за затварянето увеличи цената на алуминия, който нарастна с повече от 3% до 2175 $ за метричен звук.

За производството на 1 звук алуминий са нужни са към 2 тона алуминиев оксид. През по-голямата част от годината потребителите се борят, с цел да получат доставки на скъпоценния прахуляк, създаван от боксит, което покачва цените до рекордни върхове.

Друг огромен производител на метала - съветският колос Rusal стана жертва на американските наказания през април, които осакатиха бизнеса му. Компанията на Олег Дерипаска образува 14% от производството на алуминиев оксид отвън Китай, а от Alunorte - 10%. Въпреки че Съединени американски щати и Rusal договарят, към момента не е ясно по кое време или дали глобите ще бъдат анулирани.

След като доближи близо 650 $ за звук при започване на септември, цената на алуминиевия оксид се намали внезапно през последната седмица, откакто завърши стачката на работещите в алуминиевите и бокситните интервенции на различен огромен производител - Alcoa в Западна Австралия. В сряда суровината се търгуваше на цена от 460 $ за звук, само че анализаторите считат, че цената й може още веднъж да стартира да се повишава.

" Използването на думата " краткотрайно ", когато става дума за затварянето на оборудванията, допуска, че Hydro има известна вяра за реализиране на съглашение с бразилските управляващи. И може би се надява, че цялостното прекъсване ще докара до необходимост на договарянията поради въздействието на заетостта върху идните избори ", сподели Колин Хамилтън, анализатор в BMO Capital Markets.

" Очакваме позитивна реакция от цените на алуминиевия оксид и дълготрайните му ресурси от тази вест ", добави той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР