Активни наблюдатели се питат как е възможно настоящият главен секретар

...
Активни наблюдатели се питат как е възможно настоящият главен секретар
Коментари Харесай

Лъснаха гафовете на Живко Коцев от миналото: Наказван заради убийството на Шарков, свързан е и с…

Активни наблюдаващи се питат по какъв начин е допустимо актуалният основен секретар Живко Коцев да се издигне до една от най-високите позиции в Министерство на вътрешните работи след серия гафове в предишното. Най-фрапантен е казусът „ Лясковец “, в който командосът Емил Шарков бе погубен в разцвета на живота си.
Това се случи преди тъкмо 10 години, а по думите на тогавашния Министерство на вътрешните работи началник Цветлин Йовчев ченгетата са работили “ безусловно несъответстващо “, оповестява „ Труд “.
Стрелецът и палач на баретата Петко Петков получи пожизнен затвор, само че даже това не утеши за почерненото семейство на Шарков.
Друг емблематичен случай е въпросът „ Бебе във фризер “ от Горна Оряховица. По това време Коцев е шеф на полицията във Велико Търново, а Цветан Цветанов силов министър. Именно Коцев оповестява: „ Имаме данни, че са осъществени умишлени дейности, довели до гибелта на плода “.
В последна сметка сходни данни не просто не бяха потвърдени, а лекарят, упрекнат в бебеубийство осъди прокуратурата да му заплати над 62 000 лева за морално нанесени вреди.
През 90-те години Коцев е началник на 4-то районно в София, а по-късно оглавява и Столичната полиция. По-късно, през 2010 година, той става шеф на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново и точно там бива тежко осъден от тогавашния силов министър Цветлин Йовчев.
Коцев става четвъртият тежко охулен с „ недопускане до израстване в конкурс “ след убийството на баретата Емил Шарков, който бе убит в Лясковец. Командосът бе погубен от Петко Петков, който по-късно се самообяви за Петко Стрелеца.
Според Йовчев по проблема с баретата има дузина пропуски на ченгетата и тогава той ги упрекна в „ некомпетентност “. Петков, самообявил се като „ Петко Стрелеца “ получи пожизнен затвор за убийството на Шарков, само че това не утеши околните му.
Директорът на ОД основен контрольор Христо Христов бе свален от позицията си, тъй като не е подхванал нужните ограничения. Коцев и Христов не са изпълнили заповедта на тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Калин Георгиев от 2012 година да бъде открит метод да се изземе оръжието на Петко Петков.
Нещо повече, Коцев и Христов отшили в Лясковец да снимат къщата на Петков, само че не са докладвали, че стрелецът ги е забелязал. През 2014 Йовчев разяснява работата на Коцев по този начин:
„ Вероятно ще се върви към дисциплинарно уволняване. Може би не става дума за предумисъл, а за несъответстващи дейности “.
Въпреки разочарованието – Коцев в последна сметка не е уволнен и остава в системата на Министерство на вътрешните работи.
Години по-късно околните на убития през 2014 година командос Емил Шарков осъдиха България пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург. Осъдителното решение е поради отхвърли на Министерство на вътрешните работи да разсекрети отчети за планирането на пагубната издънка в Лясковец. Държавата ни бе наказана да заплати по 8 хиляди евро на майката на Шарков Ваня Рибчева, на брачната половинка му Милена Шаркова и на щерка му.
Главният секретар на Министерство на вътрешните работи по това време Светлозар Лазаров също декларира, че Коцев и Христов своеволно са снимали къщата на барикадиралия се мъж и не съобщили на началниците си, че той ги е видял. Заради това баретите били чакани в засада от стрелеца, в случай че са знаели, е можело да работят по различен метод.
Следват редица уволнения и санкции на чиновници на по-ниски равнища за неупражнен надзор, само че Коцев остава недокоснат.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР