Активна законодателна инициатива от партия ГЕРБ през днешния ден. След

...
Активна законодателна инициатива от партия ГЕРБ през днешния ден. След
Коментари Харесай

ГЕРБ хванати в крачка: Едно говори Борисов, друго става...

Активна законодателна самодейност от партия ГЕРБ през днешния ден. След плана за изменение на Конституцията, ръководещите внесоха и предложение за промени в Изборния кодекс. Целта е да се вкара машинното гласоподаване още на идващите избори. Има и предложение за процедура за избор на Велико национално заседание. Има обаче разминаване сред декларираното от премиера Борисов в петък и текста на импортираните законови промени през днешния ден.
Проектозаконът е бил подаден в Народно събрание. Предложението е да се обезпечи машинно гласоподаване във всички секции в страната с над 300 гласоподаватели в страната. Освен това, ръководещите желаят да дадат и опцията гласоподаветелите сами да избират метода, по който желае да упражни правото си на избор - с машина за гласоподаване или хартиена бюлетина. Тази численост е записана и в настоящия избирателен кодекс.

Темата стана обект на полемика сред депутатите в Народното събрание при започване на тази година. Тогава обаче консенсус не бе реализиран. Освен всичко, съгласно анализатори времето за обезпечаването на всеки регион с сходна техноолгия ще бъде незадоволително.

Сред предложенията на ръководещите е и глава, която урежда метода на избиране на Велико национално заседание. Става дума за смесена процедура, като " 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна ", показват от пресцентъра на ръководещите.

По време на напоителното си слово в петък обаче министър председателят Борисов съобщи, че предлагането на ръководещите е при Великото национално заседание броят на народните представители да бъде понижен - от 400 на 280. Точно тук се получава и разминаване. Каква е повода за него - не е ясно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР