Акорди“ е новият сборник с разкази на Георги Връбчев -

...
Акорди“ е новият сборник с разкази на Георги Връбчев -
Коментари Харесай

Новата книга на Георги Връбчев е писана като музика



„ Акорди “ е новият алманах с разкази на Георги Връбчев - нотариус, чиято процедура е в Пещера. Няма да го чуете да се хвали с това, че с изключение на професионалната си биография, има и креативна. А в нея е записано, че е написа прозаичност и лирика, че е получил до момента 6 интернационалните литературни оценки от Италия и Израел и че книгата му „ Акорди “ е трета подред.

Пред Радио Пловдив споделя, че музика може да се откри в елементарните истории от живота. И че всяка може да го предизвика, с цел да я опише с художествени средства:

„ Реалният живот е там, във всеки от разказите по различенначин.  По принцип те са си художествена небивалица, само че постоянно при пораждане на концепцията или при доразвиването ѝ, действителният живот припомня за себе си, взима си от него промери, характери, елементи и по този начин си става сложна комбинация “ – споделя Връбчев.

Признава, че му хрумват разкази, даже когато работи. „ Например чета нотариален акт и внезапно се сещам за нещо. Приключвам дадения абазац и протоколирам две думи, които по-късно се употребяват за писането. И по този начин “. Така, както е виновна работата му, по този начин Връбчев споделя, че и написа – отговорно.

А сплотяващото звено и за двете при него е музката. С музикален акомпанимент написа, само че и вплита музиката в самия текст на книгата. „ Затова е и това заглавие. И по тази причина тя може да се каже, че върви като съществена линия. От друга страна, сред разказите на места - инцидентни или нарочни - съществуват влакна, които ги свързват. И въобще виждам на книгата, а и до момента в който я пишех, като на части от една обща комбинация “.

В общата композция на книгата „ Акорди “ кулминационната точка е разказът „ Тъгата “, споделя създателят. И в случай че стартира с историята под името „ Свобода “, в която участва инструментът виолончело, то приключва с класика и рокендрол – музиката, която постоянно  е обичал и слушал.

„ Общият звук на цялата книга е мажор. Но да се стигне до мажор, постоянно би трябвало да се мине през минор “ – обобщава Георги Връбчев.

Пловдивчани ще могат да се срещнат с книгата и създателя ѝ през март.

Цялото изявление може да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР