Ако всичко мине наред, най-рано утре в 16:30 ч. българско

...
Ако всичко мине наред, най-рано утре в 16:30 ч. българско
Коментари Харесай

Богатство от научни експерименти ще лети по време на предстоящата мисия на кораба Ню Шепърд

Ако всичко мине наред, най-рано на следващия ден в 16:30 ч. българско време частната компания Блу Ориджин ще изстреля по суборбитална траектория кораба “Ню Шепърд ”. В случай че има забавяния, аварийни стартови прозорци има до сряда. От това, което знаем съгласно публично оповестената информация, полетът на кораба ще е безпилотен – т.е. компанията към момента не се осмелява да качи човек на борда. Докато ние, галактическите запалянковци, продължаваме да чакаме нетърпеливо частната пилотирана космонавтика най-сетне да стартира, дано не забравяме, че това ще е транспортен съд за туризъм и би трябвало да има цялостна убеденост, че ще е безвреден. Сред задачите на компанията са изпращането на човек в космоса до края на 2018-та година, само че това би станало единствено в случай че тестовата стратегия е благополучна. Заформя се забавна конкуренция сред суборбиталните компании Върджин Галактик и Блу Ориджин, като Върджин Галактик към този момент изпраща хора съвсем до ръба на космоса (т.нар. близкокосмически район от атмосферата).

Но около огромния фокус върху пилотираните проекти на частниците, ние сякаш подценяваме обстоятелството, че не галактическият туризъм е най-важното, не е той този, който тласка развиването на космонавтиката напред. Науката е тази, която го прави и тя е по-важна. На борда на “Ню Шепърд ” ще пътува огромно многообразие от научни опити, както финансирани от държавни галактически организации и университети, по този начин и частни.

Сред научните опити участва опитът “SFEM-2 ” на НАСА. Той съставлява набор от датчици, които ще събират информация от вътрешността на галактическия транспортен съд по време на задачата – CO2, налягане, ускоряване, акустични характерности. Изпращат се и системи, които някой ден ще се употребяват при бъдещите полети на междупланетния галактическия транспортен съд на НАСА “Орион ”.

Космическият комуникатор “Шмит ” е опит, финансиран с частни средства. Опитът е кръстен на Джак Шмит, астронавт от “Аполо 17 ” и човек, стъпил на Луната. Това е софтуерен демонстратор за изпробването на концепцията за обезпечаване на Wi-Fi достъп в космоса.

Университетът на Байройт, Германия, взаимно с Центъра по приложни галактически технологии към Бременския университет и чрез финансиране от Германската галактическа организация, ще изпрати в космоса биологични организми: водни бълхи като част от опита “Дафния ”. Ще бъдат проучени резултатите на микрогравитацията върху генната експресия и цитоскелета. Водните бълхи се употребяват като моделен организъм при основаването на биорегенеративни животоподдържащи системи, които ще са незаменими при по-нататъшното асимилиране на Слънчевата система от индивида.

Експериментът “EQUIPAGE ” се управлява от университета “Ото декор Герике ” и също е финансиран от Германската галактическа организация. Ще бъде изучено придвижването на макроскопични пръчковидни зърна, с цел да се валидират физичните модели на тези системи при условия на микрогравитация. Друг опит “EUPHORIE ”, отново с финансиране от Германската галактическа организация, само че управителен от университета Дуйсбург-Есен, ще учи фотофорезата, взаимоотношението на светлината върху твърди частици, суспендирани в газ. Експериментът ще хвърли светлина върху разбирането ни за еволюцията на Слънчевата система и образуването на метеоритите.

Да пожелаем безвредно странствуване на кораба “Ню Шепърд ” и наред завръщане на научните опити! 

За повече информация: Блу Ориджин

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР