Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на инвестиционното

...
Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на инвестиционното
Коментари Харесай

До 20 млн. евро ще струва втора кабинка в Банско

Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на капиталовото желание за създаване на втора кабинкова линия , се задействат и ни се даде картбланш, ние сме подготвени за по-малко от година да я построим. Организирани сме, ще се стегнем и ще я създадем оптимално бързо, с цел да решим най-сетне казуса с дългите опашки пред единствената кабинка.

Това сподели Иван Обрейков, маркетинг шеф на компания " Юлен " , концесионер на ски зоната в Банско . Допуска обаче, че каквото и решение да се вземе, така наречен Зелени незабавно ще го апелират в съда, както вършат към този момент години наред.

Вече осма година въпросът с построяването на втори кабинков въжен превоз се протака поради разнообразни процедурни хватки, обжалвания и спънки, заложени в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин ". Сега се чака смяна в настоящия проект, който не не разрешава създаване на спортни уреди.

За това упорства кметът на Банско Георги Икономов пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Категоричен е, че до момента в който се одобри новият проект за ръководство на Национален парк " Пирин ", може да се промени остарелият и да се даде зелена светлина за построяването на втората кабина . А новият проект, който би трябвало да работи от 2014 година, още не е в действие и приемането му се бави поради правосъдни каузи.

Пред единствения въжен превоз, който води скиорите от Банско до пистите, в най-натовареното време от към 9.00 до 11.00 ч. се вият големи опашки и хората чакат по 2-3 часа, с цел да се качат и стигнат зоната, написа.

Капацитетът на съществуващата кабинка е към 2200 души на час. Разстоянието, което изминава от начална станция до крайната станция на Бъндеришка поляна, е близо 7 км и се пътува към 22 минути при междинна скорост от 6 м/сек при положително време. При вятър скоростта се понижава поради условия за сигурност.

В същото време приблизително на ден скиорите са най-малко 6000-7000 , като огромна част от тях идват на началната станция едновременно и скупчването става голямо. " Хората си заплащат карти, с цел да карат ски, а са принудени да губят часове в очакване на опашка. Увеличихме работното време, като в пикови дни лифтът стартира работа в 7.30 ч., само че и това не взема решение казуса, тъй като не може да принудим туристите да идват толкоз рано и надали не да им вършим график кой по кое време да идва. Все отново всеки самичък избира по кое време да се качи до пистите ", добави Обрейков.

С годините Банско се утвърди като един от най-предпочитаните зимни курорти и туристите стават от ден на ден . Заради това строената преди повече от 10 години кабинкова линия няма задоволително потенциал.
 
 Снимка: Юлен

Фирмата концесионер е подготвена да построи втора, която да потегля от Банско, а крайната станция да е на местността Шилигарника , откъдето почват част от пистите. Така и скиорите ще бъдат разпределени сред двата съществени пункта на ски зоната - Бъндеришка поляна и Шилигарника, с цел да не се струпват всички на едно място.

Философията на новата кабинка е тъкмо такава - да се раздели потокът от скиори и една част да отидат към " Бъндерица ", " Томба " и " Тодорка " със сегашната кабинка, а другите да стигнат до Шилигарника, където да бъдат поети лифтовете на Железния мост, на Петицата и на Десетката и Тройката по " Балканиада ".

" Имаме абстрактен план, само че не сме навлизали в елементи към възможен градеж на втора кабинка. По предварителни планове това би ни коствало към 20 млн. евро. В непрекъсната връзка сме с най-хубавите производители на тези уреди и в случай че ни се позволи, незабавно започваме съответни договаряния и действителна работа ", добави Обрейков.

Работен план до момента не е юридически, тъй като, откакто няма изрично позволение, че може да се построява това оборудване, е безсмислено да се създава подобен.

Вече има доста по-модерни кабинкови линии и евентуално тъкмо такава ще бъде купена и инсталирана и в Банско. Проучва се опцията кабините да са 10-местни и да се движат с по-висока скорост. Капацитетът на линията би могъл да е към 3000 души на час. Така с двата кабинкови лифта за към 1 час до пистите ще се транспортират близо 6000 скиор. Концесионерът е подготвен за към година да я построи. През зимните месеци, когато Пирин е в сняг, ще се вършат проекти, калкулации, трасиране, а от май до есента ще се прави действителното строителство на терен.

Друго значимо преимущество на втората кабинка е и опазването на околната среда . Лифтовете са най-екологичният превоз в планините и извеждат оттова колите, които замърсяват въздуха и природата, споделя Обрейков.

Сега част от туристите избират да стигнат до пистите с коли като опция, вместо да чакат на опашка. Има четири паркинга, само че те бързо се запълват и хората стартират да оставят колите си край пътя. Получава се дълга колона от към 2-3 км, запушване на придвижването и даже в пикови моменти - затваряне на пътя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР