Ако все още си мислите, че Свети Валентин във всички

...
Ако все още си мислите, че Свети Валентин във всички
Коментари Харесай

Уникалните обичаи на Свети Валентин в различните страни

Ако към момента си мислите, че Свети Валентин във всички страни е на 14 февруари, грешите.

Дни преди празника, който и у нас всеки " уважава " по друг метод, ще ви представим забавни традиции в другите страни.

Китай

За китайците на Деня на Свети Валентин е доста особено двойките да отидат дружно в храма, с цел да се помолят за любовта си и да донесат стръкче бяла лилия. С концепцията, че чието цвете увяхне първо, този човек обича другия по-малко. 

Всъщност Денят на мъртвите, който се организира на 7-ия ден от 7-ия лунен месец, е Денят на Свети Валентин в тази страна. Този празник води началото си от именитата любовна история на двойката Nguu Lang - Zhi Nu, на които е разрешено да се срещат единствено един път годишно на 7 юли.

Южна Корея 

Не единствено на 14 февруари в страната на Ким Чен Ун честват Свети Валентин за своя обичан, а на 14-то число всеки месец. Тези дни имат свои лични имена като априлски тъмен ден, майски ден на розата, юнски ден на целувката, декемврийски ден на прегръдката. 

Специален ден със лична просвета е 14 април – Черният Свети Валентин или Свети Валентин за необвързаните. На този ден се  необвързаните се събират, с цел да се насладят на черна юфка.

Япония 

За разлика от Свети Валентин в други страни, Денят на влюбените в Япония е опция за девойките да изразят любовта си към момчетата. Известно е, че японските дами са срамежливи и стеснителни, тъй че 14 февруари е техният късмет да покажат любовта си.

А на 14 март, назовават ​​го Белия Свети Валентин, мъжете ще подаряват дарове на дамите, в случай че имат усеща.  Жените в тази страна подаряват шоколадови бонбони на своите сътрудници мъже и другари. Този подарък се назовава giri choko (което значи вежлив шоколад), с цел да покаже почитание. 

Японците употребяват шоколад, с цел да дават на хората, които обичат като родители, другари и братя. В Япония има настрана произвеждане на шоколади за всеки адресат като Kire Chocolate и Giri Chocolate за другари и родственици. За влюбените си подаряват Chocolate Honmei.

Израел

Денят на Свети Валентин в Израел не е същият тип празник, както в Северна Америка в Европа, само че той закупи известност и се чества повече в Тел Авив и Йерусалим с разнообразни празненства, концерти и специфични сантиментални вечери. В Израел има още един ден, който чества любовта, което се организира през летните месеци, тази година на 2 август 2023 година, което значи, че има две дати за празнуване на любовта в Израел. 

В старите времена дамите обличали бели рокли и танцували на лозето, където ги чакали момците. В актуалната израелска просвета това е денят за изповед, брак и подаряване на картички или цветя.

Германия 

В Германия този ден се назовава Валентинстаг. Има няколко специфични обичая, които включват изображението на прасе - знак на шанс и предпочитание. Орнаментите за свине се срещат в цяла Германия. 

Освен това германците вършат и огромни джинджифилови сладки с любовно обръщение от горната страна като метод да изразят възприятията си към обичаните си хора.

Уелс 

За разлика от Деня на влюбените в други страни, жителите на Уелс честват Свети Валентин на 25 януари, именуван Ден на Свети Дуинвен.

На този ден двойките си разменят издълбани дървени лъжици, известни като „ Лъжиците на любовта “. Това е обичаен обред, с който влюбените радват своите обичани, произхождащ още от 16 век.

Шотландия 

В Шотландия има празненство за неженените хора на Свети Валентин. 

На този празник всеки написа нечие име на лист хартия и го хвърля в две шапки, едната с имената на момчетата, другата с имената на девойките. Момичетата ще се редуват да вземат лист хартия и името, което заловен, ще бъде това, с което ще излезе на среща.

Великобритания 

Обединеното кралство е една от първите страни, които вкараха Свети Валентин. И тази страна чества Свети Валентин както никоя друга. 

Традиционният английски подарък за Свети Валентин не е шоколад или рози, а сребърни лъжички, издълбани във формата на ключ, които съставляват отварянето на любящото сърце на другия. 

Влюбените имат вяра, че заключването на червен катанец във формата на сърце на моста на любовта и хвърлянето на ключа в коритото на реката ще помогне за „ заключването “ на любовта им, пише knowinsiders.com. Ето за какво, основният облик идва от Англия, трансформирайки се в знак на любовта, на Свети Валентин в доста страни по света през днешния ден. Досега основният знак се е популяризирал във Франция, Корея, Унгария и други

Италия 

По античен бит на Свети Валентин мъжете подготвят най-красивата колесница с обичаната си за разходка. 

Те си подаряват един на различен доста специфичен шоколад по този мотив, наименуван " Baci Perugini ", кестенов шоколад, опакован във фолио с известни любовни стихове, самопризнания или любовни послания. 

Освен цветя и шоколад, италианците вършат и други доста скъпи дарове на дамите си като парфюм, диамантени бижута. 

Най-известният романс на Шекспир - този сред Ромео и Жулиета, продължава да допира сърцата на мнозина, изключително в Деня на влюбените. Всяка година в италианския град Верона - там, където е играна и самата пиеса, се получават хиляди любовни писма, адресирани до Жулиета. Те биват запазвани и окачвани на стената под нейната тераса.

Бразилия

Бразилците честват своя личен ден на Свети Валентин, наименуван Dia do Namorados на 12 юни. На идващия ден е денят на Свети Антоний, настойникът на брака. Неомъжените девойки ще извършват ритуала Simpatias или " симпатизират " с вярата, че ще се омъжат през идната година. 

В навечерието на празника на Свети Валентин девойките постоянно пишат имената на момчетата на листчета. Те имат вяра, че каквото и име да заловен на идващия ден, това ще е името на индивида, за който ще се оженят или най-малко на индивида, с който ще излязат на Свети Валентин.

Чехия

През последните години Свети Валентин стана известен в Чешката република, само че влюбените в тази страна към момента имат собствен личен обичаен Ден на влюбените на 1 май. 

През това време доста двойки вършат поклонение пред статуята на поета Карел Хинек Маха в парка Петрин и разменят целувка под черешовото дърво със смисъл да донесат шанс за новата година.

Румъния

Румънският празник на влюбените, наименуван Драгобете, прочут още като Ден на годежа на птиците, се организира на 24 февруари. 

Това е комбиниране на Свети Валентин с празника на пролетта.

Младите мъже и дами в този ден се срещат в църквата, след това отиват в гората за първите пролетни цветя. Има бит - девойките и момчетата да се гонят, показвайки си кой кого харесва и в случай че има " съвпадане ", момичето би трябвало да целуне момчето пред всички.Така се схваща, че есента ще има женитба.

 

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР