Ако във Виетнам доскоро е имало скептици, невярващи в глобалното

...
Ако във Виетнам доскоро е имало скептици, невярващи в глобалното
Коментари Харесай

Виетнам отбеляза най-горещия ден в историята си

Ако във Виетнам до неотдавна е имало скептици, невярващи в световното стопляне, след предишния уикенд броят им сигурно е намалял. Съботният ден, 20 април, е бил най-горещият в историята на страната с температури, достигащи до 43.4 градуса по Целзий на сянка, съобщи Washington Post.

Рекордът е бил регистриран в малко градче на към 300 километра южно от Ханой, само че 40-градусовите жеги са обхванали и други елементи от страната.

Това, което е най-странно в тази ситуация, е, че месеците с най-високи температури във Виетнам са юни и юли. Въпреки близостта с Екватора, сходни жеги са казус за това време на годината.

Предният температурен връх е маркиран преди четири години в края на месец май.

От Световната здравна организация акцентират, че през идващите 20-30 години ще станем очевидци на още сходни аномалии, като в екваториалните райони най-застрашени ще са възрастните хора, които по-трудно се оправят с жегата и високата мокрота.

Ситуацията е в допълнение усложнена от обстоятелството, че голяма част от хората във Виетнам не разполагат с климатик и разчитат на вентилатори, с цел да се охлаждат. От Gizmodo пък подмятат, че климатиците са сериозен източник на парникови излъчвания и съществуването им единствено би подхранило неподходящите климатични промени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР