Ако в една стая децата седят по чиновете и никой

...
Ако в една стая децата седят по чиновете и никой
Коментари Харесай

Училище, в което всяко дете да прояви заложбите си – възможно е

" Ако в една стая децата седят по чиновете и никой не гъква, това значи ли, че те сега учат? ". Това пита Яков Хехт - водещ в международен проект теоретик, основател на демократични учебни заведения в Израел и подстрекател на доста други по света. Той ще посети България особено за Европейската конференция, отдадена на една от най-слабо познатите просветителни философии у нас - демократичното обучение. Тя ще се състои от 1 до 7 август в националния учебно-логистичен център на Българския червен кръст в софийското село Лозен, който е наличен с градски превоз.

За първи път България ще е хазаин на събитието, като негов уредник е " Общността за демократично обучение ", чиито старания от години са за реализиране на по-качествено и модерно обучение у нас. Това е 13-то издание на интернационалното събитие и на процедура първа жива среща на общността от 2019 година насам. Поканени са българските учители, шефове, психолози, студенти и родители да се срещнат с практическите аспекти на демократичното обучение, което има към този момент 100-годишна история.

Темата, по която Яков Хехт ще приказва на конференцията е " Демократичното обучение -
изчезнало парче в пъзела демократична страна ". Сред другите тематики в събитието са " Свързване на демократичните и държавните учебни заведения " (Мартина Паоне от Белгия), " Разрешаване на споровете в учебно заведение " (Йоав Равид от Израел), " Осем съществени аспекта на качеството на образованието " (Габриел Гройс от Испания). Офер Ерез от Съединени американски щати ще показа опита си с подготовката на учителите в демократичното учебно заведение Diablo Valley school. Луз Олид и Давид Кабайеро от испанската организация Evolving education ще приказват за това по какъв начин се " убива " любознанието и ще покажат документалния си филм на тази тематика.

Българският опит ще се показа с тематики, отдадени на сугестопедията (Теодор Василев), възстановителните практики в учебно заведение (Елена Евстатиева) и други. Пълният лист с лектори и график на препоръчаната от уредниците стратегия може да се намерят на.

Атмосферата на EUDEC конференциите е неофициална, лекторите са отворени да беседват с всеки от посетителите. А самите гости имат опция да впишат свое предложение в така наречен Отворена стратегия. Цената на еднодневен билет е 50 евро, е за целия интервал - 220 евро. Организаторите дават обещание 6 дни на учене, полемики, продан на опит и развлечение, а посетителите ще усетят от първо лице атмосферата в същинско демократично учебно заведение, където всеки е свободен да избира заниманията си и дружно с това носи отговорност за личното си учене и за околната среда.

Организациите, които поддържат събитието като медийни сътрудници са " Заедно в час " и преподаваме.bg, cъздателите на стратегии за проектно-базирано учене Red Paper Plane, Професионален конгрес за образованието, Образователна общественост Варна, Институт за прогресивно обучение, НЧ " Бъдеще в този момент ", " Образование без раници " и най-голямата организация за образования и поддръжка на родители " Академия за родители ".

Още за демократичното обучение - четете в публикацията на Нели Керемидчиева. Заглавието е на " Дневник ".

 Ами в случай че на децата не им е неразрешено да мърдат в образователния час Ами в случай че на децата не им е неразрешено да мърдат в образователния час

 Яков Хехт основава първото държавно демократично учебно заведение през 1987 година
Яков Хехт основава първото държавно демократично учебно заведение през 1987 година

" Бях наставник на момиче на 9 години в учебното заведение в Хадера. Това дете имаше два огромни гения - да пее и да играе футбол, само че от самото начало се опитваше да прави нещата, в които не беше добра, и пропиляваше гения си. Често се качваше на едно дърво и стоеше там, без предпочитание да контактува с никого. Аз се качвах при нея и стояхме един до различен - не си говорехме. По този метод й показвах, че желая да приказвам с нея и съм там.

Едва след две години, в които постоянно стояхме на дървото, тя стартира да приказва с мен. За фамилията си, за себе си - беше в доста мрачна обстановка. Трябваше да минат още две години, преди да се осмели да пее пред цялото учебно заведение. В момента е най-известната певица в Израел.

В едно изявление й зададоха въпроса с какво би се занимавала, в случай че не беше певица. Тя отговори нещо, което мисля, че единствено аз и тя разбрахме. Каза: " Ако не бях певица, нямаше да живея. "

Това е единствено една от многочислените истории на деца, с които е работил Яков Хехт в демократичното учебно заведение в град Хадера, Израел. Срещите му през годините затвърждават вярата му, че всеки човек има гений, само че не постоянно този гений става ясно - от време на време заради липса на условия и поддръжка, от време на време заради прекомерно мощен боязън от неуспех на самия човек.

През 1987 година Хехт основава първото държавно демократично учебно заведение на света, откакто изследва разнообразни разновидности на този тип обучение - започвайки от най-старото учебно заведение Самърхил във Англия (създадено през 1921 г.), преминавайки през Съдбъри Вали в Съединени американски щати (създадено през 1968 г.). Решава, че в основата на учебното заведение ще бъдат правата на индивида . Като човек с дислексия той рано схваща, че неговите гении не се ценят в учебно заведение - вместо това се чака да прави най-много нещата, които са му сложни, даже невъзможни. И като възрастен се заема да сътвори учебното заведение, в което всяко дете ще може да прояви заложбите си и ще се честват разликата и самостоятелният гений, не еднаквостта. Училище, в което децата взимат решения и носят отговорност за тях. Защото никой не може да носи отговорност за нещо, което някой различен е решил.

 Ползите от една неработеща писалка, или да мислиш отвън кутията Ползите от една неработеща писалка, или да мислиш отвън кутията

В демократичното учебно заведение няма наложителни предмети . Заложена е вярата във вроденото предпочитание на всеки човек да учи, да се развива и самичък да насочва ученето си (самонасочено учене), воден от вътрешната си мотивация и с поддръжката на наставник от учебното заведение. Разбира се при обезпечени подобаващи условия - налични са добре подготвени възрастни, които са по едно и също време ролеви модел и източник на поддръжка и тенденция, когато такава е поискана от децата; налична е просветителна среда, в която всеки може и самичък да придобива познания и умения; налична е конструкция, която децата могат да употребяват, с цел да градят взаимно живота на учебното заведение.

Така стигаме до втората характерност на този тип учебни заведения - самоуправлението . Всяка седмица на заседание деца и възрастни от учебното заведение разискват настоящи проблеми и проблеми и взимат решения по какъв начин желаят да живеят дружно по този начин, че всички да са оптимално задоволени. Деца и възрастни имат еднакъв глас. Никое дете или възрастен няма право да постанова еднолични решения - в случай че има директна опасност за нечия сигурност.

 Най-важният резултат от този метод е, че децата обичат да учат и схващат ученето като развой, който правиш за себе си.
Най-важният резултат от този метод е, че децата обичат да учат и схващат ученето като развой, който правиш за себе си.

Най-важният резултат от този метод е, че децата обичат да учат и схващат ученето като развой, който правиш за себе си - тъй като ти е забавно или тъй като си си сложил някаква цел. Например в случай че задачата ти е да станеш проектант, ще би трябвало да учиш математика и изобразяване, без значение дали ги намираш за изключително забавни. Важното е обаче, че решението за задачите не идва извън. И това също е едно от нещата, които се учат постепенно и последователно - по какъв начин си слагаме цели, по какъв начин оценяваме напредъка си по тях, по какъв начин решаваме по какъв начин да ги реализираме.

Познаването на себе си и другите е друга огромна полезност в учебното заведение. Да схванеш кои са мощните ти страни, кои - слабите, по какъв метод учиш най-добре, по какъв начин да се разбираш с близките, по какъв начин да постъпваш при спорове.

Мислите си: " Това е химера " или " Това е допустимо единствено в по-различна просвета "?

В реалност ще останете сюрпризирани, че по света сега има стотици демократични учебни заведения (може да се видят ). Всяка година се организира Европейска конференция за демократично обучение, а на всеки две години - Международна конференция за демократично обучение.

Събитията имат за цел освен да събират учители, родители и възпитаници от демократичните учебни заведения, само че и да ги срещнат със общоприетото обучение и да се търсят способи за доближаване и за трансфер на положителни практики.

Тази година Конференцията EUDEC (European Democratic Education Conference) ще се организира за 13-и път. За първи път България ще е хазаин в лицето на съдружие " Общност за демократично обучение ".

Във време, в което всяка година сме неприятно сюрпризирани от резултатите на проби и матури, сегрегацията на учебните заведения е сериозен проблем и никой от участниците в просветителната система не наподобява задоволен - нито учители, нито родители, нито възпитаници - наподобява си коства да се прегледат достиженията и преимуществата на подходи, които се развиват отвън общоприетите.

Един от онлайн гостите на конференцията да вземем за пример е англичанинът Дери Ханам, който през 2001 година по задание на английското министерство на образованието изготвя отчет, основан на голям брой изследвания измежду английските учебни заведения, който открива, че съществуването на способи, основани на присъединяване на учениците в учебните заведения, има за резултат по-високи университетски резултати, по-малко прояви на антисоциално държание и по-добри индикатори за посещаемост, изключително за учениците от стопански и обществено слаби среди. Темата, в която Дери ще взе участие по време на събитието, адресира точно опциите за внедряване на демократичните практики в общоприетите учебни заведения.

Самият Яков Хехт, за който ви разказахме при започване на публикацията, също ще бъде преподавател на събитието.

Ще намерите всички детайлности за EUDEC конференцията на уеб страницата, а ние оставаме с вярата, че българските учители, учебни психолози и шефове на учебни заведения ще посетят събитието и ще внедрят и в общоприетите български учебни заведения някои от препоръчаните подходи и практики, с които да усъвършенстват връзките учители - възпитаници и да нараства мотивацията на младежите за учене и развиване.

 Училище, в което всяко дете да прояви заложбите си – допустимо е

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР