Ако сте на работа, докато всички останали спят, това може

...
Ако сте на работа, докато всички останали спят, това може
Коментари Харесай

Нощното хранене води до депресия и тревожност

Ако сте на работа, до момента в който всички останали спят, това може да заплаши психологичното ви здраве. Според ново проучване ограничението на храненето до дневните часове може да помогне за понижаване на вероятността от развиване на меланхолия или тревога.

Когато естественият вътрешен часовник на тялото се наруши, да вземем за пример като сте будни по време на типичните часове за сън, това може да окаже негативно влияние върху настроението и прочувственото положение на човек, написа „ Сайънс Алерт “, преведен от " БГНЕС ".

Проучванията сочат, че даже след години, прекарани в график на нощни смени, тялото ни няма да се приспособява изцяло към променения график. Всъщност отрицателните резултати наподобява са толкоз по-силни, колкото по-дълго биологичният часовник е нарушен.

Така че по какъв начин можем да предпазим работещите на смени като медицински сестри, охранители и пожарникари - които съставляват до 30% от международната работна мощ - от утежняване на психологичното здраве, като в същото време запазим значимите денонощни услуги?

Мелатонинът и светлинните лечения към този момент се изследват като решения. Сега откривателите оферират друга евентуална панацея: смяна на времето за хранене.

" Нашите открития отварят вратата за нова поведенческа тактика за съня/циркадианното държание, която може да бъде от изгода и за хората с психологични разстройства ", споделя неврологът Сара Челапа, която оказва помощ за провеждането на рандомизираното изследване в болничното заведение " Бригам " в Бостън. " Нашето изследване способства за възходящия брой доказателства, установяващи, че тактиките, които усъвършенстват съня и циркадните ритми, могат да оказват помощ за поощряване на психологичното здраве. "

Балансът на хормоните в типичния човешки организъм се трансформира денем въз основа на циркадния часовник и доказателствата сочат, че нощните хранения могат да се намесят в метаболизма. Това може да е част от аргументите, заради които работещите на смени са склонни да имат по-висок показател на телесната маса и по-голямо съответствие сред талията и бедрата, в сравнение с работещите денем. Влошеният гликемичен надзор е постоянно срещан рисков фактор за нарушение на настроението. Нещо повече, депресията и затлъстяването постоянно вървят ръка за ръка в циничен кръг, който покачва риска и тежестта на двете положения.

Имайки поради тези констатации, откривателите изследват дали избягването на хранене през нощта може да усъвършенства благосъстоянието на работещите на смени.

Това към момента е нова област на проучване, само че това скорошно изследване демонстрира, че ограничението на храненето денем може да помогне за попречване на уязвимостта на настроението, обвързвана с нощната работа.

В продължение на две седмици 19 участници са подложени на симулиран нощен труд в границите на рандомизирано, следено изследване. Храната на половината от групата е била употребявана както денем, по този начин и през нощта, до момента в който другата половина се е хранила единствено денем. Всяка друга част от опита е била идентична, в това число употребяваните калории, продължителността на съня, физическата интензивност и изискванията на осветяване.

Когато на симулираните нощни служащи е била сервирана храна денем и през нощта (както е всекидневно за доста работещи на смени), създателите откриват 26% нарастване на равнищата на депресивно-подобно въодушевление и 16% нарастване на равнищата на тревожно-подобно въодушевление спрямо базовото премерване. Групата, която се е хранила единствено денем, не е отчела такива промени в настроението.

Още по-убедителен е фактът, че тези лица, чиито циркадни ритми са посочили най-голяма степен на разминаване, са били и по-склонни да демонстрират признаци, сходни на меланхолия и тревога.

" Открихме доказателства, че времето за хранене има умерени до огромни резултати върху равнищата на депресивно-подобното и тревожно-подобното въодушевление по време на симулирана нощна работа, както и че тези резултати са свързани със степента на вътрешно циркадно противоречие ", пишат създателите. " Тези констатации оферират доказателство за концептуална проява на основаваща се на доказателства намеса за установяване на времето за хранене, която може да предотврати уязвимостта на настроението в изискванията на работа на смени ", прибавят те.

Резултатите от друго неотдавнашно рандомизирано изследване демонстрират, че храненето единствено денем може да предотврати глюкозния дисбаланс, който другояче се развива при работещите на смени.

" Определянето на времето за хранене се трансформира във значим аспект на храненето, който може да повлияе на физическото здраве ", споделя Челапа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР