Ако сте на път да се пенсионирате след дългогодишна кариера

...
Ако сте на път да се пенсионирате след дългогодишна кариера
Коментари Харесай

Важните условия, свързани с добра материална придобивка за бъдещите пенсионери

Ако сте на път да се пенсионирате след дългогодишна кариера във компанията си, значимо е да сте в крайник с последните промени в Кодекса на труда, въведени в края на 2020 година. Специално за тези със стаж над 10 години в същата компания, измененията в изискванията за приемане на по този начин наречените " шест заплати " при пенсиониране са от значително значение.

С измененията в Кодекса на труда, въведени в края на 2020 година, българските служащи и чиновници получиха нови права и гаранции, изключително при преустановяване на трудовите правни отношения след придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Специфичните условия, свързани с компенсацията при тези условия, съставляват значим аспект от актуалната трудова законодателна рамка.

Ако служащият е придобил право на пенсия и трудов стаж от най-малко 10 години през последните 20 години при същия шеф или в същата група предприятия, компенсацията се усилва доста. В този случай, служащият има право на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца. Този механизъм има за цел да компенсира дългогодишния ангажимент на служащия в същата трудова конюнктура. 

В случаите, когато работникът е ангажиран на две места, обезщетението при пенсиониране може да се получи единствено при преустановяване на главния трудов контракт, в случай че на момента на преустановяване той дава отговор на изискването за право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. За втория трудов контракт, липсва правно съображение за погашение на това обезщетение при преустановяване на правните отношения, написа " Стандарт ".

Промените в Кодекса на труда, които се отнасят до компенсациите при преустановяване на трудовите връзки след придобиване на право на пенсия, съставляват значима стъпка към по-съвременна и обективна трудова законодателна уредба. Тези правила утвърждават уважението към дългогодишния труд и ангажимент на служащите, създавайки уравновесен и обективен юридически режим. В същото време те постановат ограничавания и избрани условия, които е значимо да бъдат деликатно изучени и разбрани от всички заинтригувани страни в трудовите връзки.

Справка:

член 222, алинея 3 от Кодекса на труда

член 228, алинея 2 от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР