Ако сте любители на чая е много важно да знаете

...
Ако сте любители на чая е много важно да знаете
Коментари Харесай

Съвети при избор на чайник

Ако сте фенове на чая е доста значимо да знаете по какъв начин да си го приготвяте вярно и кои съдове да употребявате. В това отношение чайникът играе една от основните функции за запарването на прекрасен и благоуханен чай.

Неслучайно измежду китайците, откъдето произлиза чаят и чаените обичаи, чайникът или каната се назовава Бащата на чая, а водата, от която се подготвя чая е Майката на чая.

Интересно е да се спомене, че в далечното минало, каните в Китай са били изработвани от най-различни материали като ахат, кристал, нефрит, желязо, порцелан, японски лак, глина, пясък и бамбук.

Днес към този момент множеството чайници заради редица аргументи се създават най-вече от порцелан, керамика, неръждаема стомана и даже пластмаса. Ако желаете да спазвате античните китайски мъдрости по отношение на избора на чайник, ето какво е значимо да знаете:

1. За предпочитане е да избирате чайник от порцелан, тъй като той не е абсорбиращ и заради белотата на вътрешността му ще можете да познаете дали чаят е станал задоволително мощен или би трябвало да се запари за още време.

2. Най-важното предписание, когато избирате чайник, е той да Ви харесва. Това е строго самостоятелно за всеки един човек, само че не се оставяйте да Ви убеждават продавачите в качеството на чайниците си, в случай че те не Ви харесват. Замислете се, че каната стои паралелно до чашата за чай и ще Ви се наложи да я гледате всеки ден.

 Чайник с чай

3. Никога не купувайте чайник, в който се усеща миризма на пещ или масло, тъй като по този начин само ще развалите усета и аромата на чая.

4. Независимо каква форма има чайникът, гледайте да е направен от порцелан или от китайската пясъчна керамика джиксинг. Последната се е употребила изключително доста в кралския двор, което приказва задоволително за нея.

Освен това над тези съдове се трудят изключителни познавачи на чая и на чаените церемонии и самите чайници са богато изрисувани, правейки ги уникати.

5. Винаги следете капака на чайника да пасва изцяло с него, защото в противоположен случай като се изключи че чаят няма да се запари хубаво, може да разлеете водата до момента в който си го сипвате.

6. Водата от чайника би трябвало да излиза умерено и гладко, без да се затруднява.

7. След като сте закупили чайник е добре да го потопите в студена вода и да го сложите на слаб огън. Така ще изчезнат всички миризми, които е допустимо да е поел по време на обработката му.

8. Според познавачите на чаените обичаи е добре да имате обособен чайник за другите типове чай. Това значи в един чайник да запарвате черен чай, в различен да вземем за пример зелен и в трети билков.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР