Ако сте гледали телевизия СКАТ, знаете, собственикът й Валери Симеонов

...
Ако сте гледали телевизия СКАТ, знаете, собственикът й Валери Симеонов
Коментари Харесай

За кожата на един креслив вицепремиер

Ако сте гледали телевизия СКАТ, знаете, притежателят й Валери Симеонов обича да "гостува " там. Точно да гостува - постоянно е обявяван като посетител. Участията му имат специфичност - най-малко час време за изява, никакво спиране (освен за превъзбудено одобрение), комфортни въпроси, пърхащи водещи. Веднъж даже закъсня за "гостуването " си в праймтайма на СКАТ и на водещия на предаването "Дискусионно студио " Стоян Иванов му се наложи 20-ина минути настойчиво да преповтаря какво ще го пита, по какъв начин ще го попита, за какво ще го попита, да чете още веднъж и още веднъж въпросите си. За да бъде туширана неловкостта, бе пуснат и "репортаж " от новините на СКАТ, предопределен, както ни уведомиха, за акцент в диалога. Но когато Симеонов влезе в студиото, бе посрещнат с признателна усмивка. Как да не се усеща тогава той като вкъщи си? А когато си вкъщи, нямаш потребност от лустро - разхлабваш възела на вратовръзката, оставаш "по къси гащи " (визуализация но Таско Ерменков) и по домашни чехли.

Защо описвам това? За да стане ясно за какво тъкмо пред микрофона на СКАТ Симеонов отпусна душа и развърза език. Не че в миналото е имал спирачки. След следващия писклив вербален залп го заля вълна от отвращение. Не е първата, не се обрисува да е и последната. И този път защитната му тактика е все същата - нахлуване. От скромния боеприпас с причини отново бяха извадени дежурните отговорни - манипулирани протестиращи, неприятни политически съперници, персонални врагове олигарси и, несъмнено, компрометирани медии и путинови хибридчици, върлуващи във Facebook. Малцината му бранители прибавиха за нюанс сянката на кървясъл прелом - офанзивата, несъмнено, не била против Валери, а срещу… Бойко Борисов, държавното управление, страната - всичко и всеки осигуряващ сянка на нашия son-of-a-bitch.

Ако се абстрахираме от унизителното наличие на думите, опитите за опровергаване могат да провокират смях. Насладете се - излиза Валери Симеонов пред микрофона и споделя: "Този закон беше стартират като опит да се угоди на една група кресливи дами, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на зной и на дъжд тези сякаш заболели деца, без грам майчинско възприятие, грижа за тях. " После се ядосва, че "превъзбудени медии " извадили изявлението му от подтекста и им дава оригинала: "Този закон беше стартират като опит да се угоди на една група кресливи дами, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на зной и на дъжд тези сякаш заболели деца, без грам майчинско възприятие, грижа за тях ". А, в този момент де… Първото е извадено от подтекст, а второто е в подтекст?! За да е гротеската цялостна, подопечните му депутати изпратиха декларация, в която "преведоха " казаното от шефа си: "Лидерът на НФСБ не е поставял под подозрение здравния статус на несъмнено болните деца, само че с израза "уж " се е възмутил от неприемливия блян на някои майки - водачи на митинга, и ръководители на опозиционни партии да употребяват нещастието на тези деца за комерсиални и политически цели.” Самоокарикатуряване посредством нелепици - като се изключи че се постанова превод от български на български, объркват … името на партията си - декларацията е изпратена от името на Национален фронт за избавление на България.

Само че този път Симеонов се сблъска челно не с обезверени жители, обръщащи отчаянието си на черногледи вицове, а с същински обезверени, ударени от живота, дами, които няма какво да губят, тъй като към този момент са изгубили всичко. А народопсихологията ни е такава, че всичкото за българските майки са децата им. Затова и в този момент апелът за митинга:

Носете си топлите облекла, оставаме до оставка

не звучи като празна закана. Първо, тъй като това е не първият, а следващият му конфликт с протестиращите майки. Предишните му реплики бяха не по-малко арогантни и презрителни. Например: "Мнението на майките и на бащите няма никакво значение! Важно е мнението на изпълнителната власт! "

И второ, тъй като Валери Симеонов към този момент не е редови предприемач от Долни Чифлик, от неповторимия роден вид self-made дерибей, с мислене от епохата на първичното струпване на капитала, чиито номера и надменност минават пред подчинените му на заплата. Валери Симеонов е цялостен вицепремиер с сектор икономическа и демографска политика; наблюдаващ активността на министрите по опазване на здравето, труд и обществена политика, околна среда и води, превоз, осведомителни технологии и известията, туризъм; координиращ работата на държавните организации за българите в чужбина, за протекция на детето, за метрологичен и механически контрол, както и на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите, Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, Агенцията за нуклеарно контролиране и Патентното ведомство. Той не е просто водач на парламентарно показана партия, а е съпредседател на коалиция "Обединени патриоти ", чиято група е трета по бройка в Народното събрание и написа и гласоподава закони "в името на народа ", упражнява власт на квотен принцип. Новата институционална роля изисква пренастройване на мозъка като разследване от осъзнаване на отговорността, легнала на плещите ти. Да, и намордник на езика.

Да очакваш обаче най-малко положителни маниери и овладяна тирада от Валери Симеонов е като да чакаш от оня свят писмо. Mission: Impossible. Планинарите добре знаят какви рискове крие "височинната болест ". Тялото се поврежда под въздействие на външни фактори, свързани с бързия преход към по-голяма надморска височина. Подобни ли рани нанася бързото нанагорнище в обществената подчиненост?

Валери Симеонов напълно не е изключение

Примерите за словесна експанзия са доста, свикнахме с тях до такава степен, че постоянно назоваваме дебелашката смешка и откровената засегнатост "искреност " и "говорене право в очите ". Помните ли по какъв начин някогашният министър на културата, сегашен ръководител на Комисията по просвета, кандидат-академикът Вежди Рашидов напълно не-културно обясняваше какви са културните ни дефицити: "Ние сме опростачили живота си… Всеки тука е подготвен да те потупа по рамото и да ти тегли една майна… Създаваме квалифицирани фрагменти и ги изпращаме да служат на други страни. Тук остава това, което и за клин за зеле не става "?

Унижението не е патент на ръководещите. Едва закрачил по аления парламентарен килим, и депутатът от Българска социалистическа партия Иво Христов се включи в общия хор на презрелите народа си. Покрай назиданието за лекотата да се води хибридна война, показа: "Като отчетеш, че 80% от популацията са дебилни и не могат дори да се подписват, това работи безупречно. Когато имаш един оскотял, некултурен и безропотен народ, операцията става доста елементарно. " Но ненадминато остава "майсторството ", с което ни наскърбяваше самият Бойко Борисов. Помните ли препоръките му - в случай че ви е скъпа храната, садете си картофи, а в случай че сте висшист без работа - станете пастир. Общественото отвращение на собствен ред възмути Борисов: "И като го споделих това, във Facebook, се изпълни с (коментари - б.а.) "ние не желаеме да сме овчари ". Богатите араби желаят българско агнешко, както ние желаеме немски мерцедес ". А сравняването ни с обичаните му кучета - "моите са страхотни, само че са тъкмо като българите - крепко би трябвало да се държат”? Имаше възмутени, а Борисов е трети мандат на министър председател. Защо го избираме? Защото, като се погледнем в огледалото, виждаме същото ли? Според медийния специалист Соня Момчилова точно това е повода, че позволяваме да ни наскърбяват политиците: "Ние самите от дълго време сме спрели да се почитаме, ние изобщо сме изгубили съзнание във връзка с това какъв брой е значимо още веднъж да оправдаваме понятия като чест, като дълг, като героизъм, като геройство, като съвест. "

Дефицитите в персоналното образование са единствено един от вероятните отговори. Политологът Страхил Делийски изрежда другите. Според него, "огромна част от българския политически хайлайф са хора, които, нагледно казано,

си лягат елементарни хора и се разсънват политици

депутати, министри и по този начин нататък”. Така, неподготвени за новата си роля, се появяват откровения като "Егати страната, щом аз съм й вицепремиер. " Генератор за презрението към личния им народ е чувството на политиците, че техният политически живот, тяхното политическо битие не се дължи на гласоподавателите, а на някакви други фактори. "Ако усещаха, че тяхното политическо битие е функционалност на визиите и волята на гласоподавателите, доста повече щяха да внимават какво приказват ", твърди Делийски. И не на последно място - в търсене на медийно внимание, ефектността на фразата стана по-важна от смислеността й. "Публичният ни диалог се подчинява на императивите на всепозволеността на езика, има все по-малко табута, все по-малко неразрешени думи ", счита Делийски. Според него това е израз на един развой, който протича освен у нас - за "цялостната маркетизация и медиатизация при правенето на политика ". С други думи, политиците стартират да приказват и работят по този начин, че да се харесат на медиите и с цел да могат техните послания да звучат атрактивно в този подтекст. А медиите обичат абсурда. И колкото и да се възмущават, феновете и читателите също, съдейки по рейтингите (на телевизиите), четенията (на сайтове) и тиражите (на вестниците).

Само че този път Симеонов прекрачи така и така разтеглените граници на приличието. И не оказват помощ нито непознатите извинения, нито опитите някак да бъде напъхан в комфортния шаблон на "неразбрания ". "Познавам му езика, той напълно по различен метод желае да го каже (…) Така че да излезе и да изясни какво е имал поради ", суче Борисов. "Никой държавник и въобще естествен човек не би споделил такива думи, които да звучат по този метод. Убеден съм, че Валери Симеонов е имал нещо напълно друго поради ", гъне се евродепутатът и заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Само че "бургаското политическо знамение " обезсмисли и напъните по замазване. "Не се отхвърлям от нито една своя дума ", героично разгласи в епистоларното си обръщение.

Така че, носете си топлите облекла, момичета…

Мария Иванова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР