Ако спомените от Антифашисткото въстание от 1923 година избледнеят, поемата

...
Ако спомените от Антифашисткото въстание от 1923 година избледнеят, поемата
Коментари Харесай

Най-младата пловдивска депутатка: Ако спомените от 1923 г. избледнеят, поемата „Септември” на Гео Милев ще ни ги припомня

„ Ако спомените от Антифашисткото въстание от 1923 година избледнеят, поемата „ Септември ” на Гео Милев ще ни ги напомня ”. Това съобщи през днешния ден по време на митинг-поклонение в парк „ Акациева горичка ” в Пловдив младежкият водач от „ Българска социалистическа партия за България ” Теодора Халачева, която е най-младият народен представител в 44-ото Народно заседание.

„ Този огромен интелектуалец написа тогава: „ Над родната страна мина вихър, какъвто не помним нито ний, нито бащите ни. Та потрепераха и най-дълбоките глъбини на Балкана, и най-глухите долове на нашите планини. Писъци на мъже и ридания на майки удариха в небесния купол. Зимните ниви почерняха от траурни чембери… ”, цитира стиховете на Гео Милев Халачева.

„ Датата 23 септември 1923 година има несъмнено историческо значение както в европейски, по този начин и международен мащаб. Наш дълг е да припомняме  варварствата, на които е бил подложен българският народ от шпиц   командите на Александър Цанков и цар Борис Трети. Кървавите дни на въстанието разкриха пред Европа и света злокобния облик на фашизма ”, каза още в словото си по време на митинга поклонение във връзка 94 години от първото в света Антифашистко въстание младата пловдивчанка, която дружно с още десетки свои съидейници и съпартийци поставиха цветя на паметника в Акациева горичка, лобно място за братята Чапликови, за Георги Патърчанов и други антифашисти.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР