Ако следваме програмата началото на 2021 г. трябва да се

...
Ако следваме програмата началото на 2021 г. трябва да се
Коментари Харесай

Правим първата белодробна трансплантация у нас през 2021 г., прогнозира Генчо Начев

Ако следваме програмата началото на 2021 година би трябвало да се правим първата трансплантация на бял дроб у нас. Това съобщи в утринния блок на bTV проф. Генчо Начев.

Той акцентира, че разполагаме с нужната инсталация това да се случи. По думите му от хирургическа позиция също не би трябвало да има проблем.

Начев разясни, че такава трансплантация са правили към този момент, само че на трупен материал.

По мотив отхвърли на Виена да прави трансплантации на чужденци, той съобщи, че решението е било предстоящо поради извършена конференция в Истанбул, на която са подхванати съществени ограничения поради трансплантационния туризъм и търговията с органи.

Той акцентира, че мярката е за всички европейски страни и това решение на виенската болница не е ориентирано единствено към България.

Това е мярка с предпазен темперамент. Жалко е, само че не е изненадващо, означи професорът.

Генчо Начев посочи, че три месеца е изцяло задоволителен интервал един екип да бъде квалифициран за такава трансплантация.

На въпрос какъв е шанса на всички чакащи за белодробна трансплантация, той съобщи, че е песимистичен, че ще намерим болница в Европа, която ще одобряват наши пациенти за трансплантация.

Проф. Начев увери, че макар отхвърли на Виена за трансплантации, наши експерти ще не престават да се образоват в болничното заведение там.

Той означи и, че България е на едно от последните места по донорство. По думите му за тази година са направени единствено 2 трансплантации на сърце, а приблизително на година се вършат по 5. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР