Ако се докаже, че коронавирусът има по-дълъг инкубационен период от

...
Ако се докаже, че коронавирусът има по-дълъг инкубационен период от
Коментари Харесай

Коронавирусът - какво му влияе и защо жените са по-защитени

Ако се потвърди, че коронавирусът има по-дълъг инкубационен интервал от 14 дни, последствията могат да се окажат фрапантни. Как причинителят реагира на топлота, мраз и влага? И за какво дамите са по-защитени от мъжете? Отговорите от " Дойче веле ".

Досега се предполагаше, че инкубационният интервал на заболяването, причинявана от новия ковид - т.е. времето сред заразяването и появяването на първите признаци - продължава от 2 до 14 дни. Такива най-малко бяха напътствията, давани от Световната здравна организация (СЗО), немския институт " Роберт Кох " и от немското здравно министерство. Затова и хората със подозрение за ковид се слагат под карантина за две седмици.

На този декор ужас внесе известие на локалните управляващи в китайската провинция Хубей, откъдето в действителност потегли цялата зараза. Властите там настояват, че първите признаци на заболяването у един 70-годишен мъж се показали чак на 27-ия ден. Кристиан Дорстен, специалист по ковид от берлинската болница " Шарите ", счита, че сходни единични случаи нe са показателни. Според него няма потребност да се трансформират напътствията по отношение на инкубационния интервал.

Различните организми реагират друго
" Пациентите реагират друго на причинителите на болести, което ще рече, че и инкубационният интервал може доста да варира ", показва за Дъждовни води молекулярният вирусолог от Центъра за пробни и клинични инфекциозни проучвания в Хановер Томас Пичман.

Професор доктор Йонас Шмид-Каназит от Германския център за инфекциозни проучвания обаче твърди, че към този момент се следят обособени случаи на по-продължителен инкубационен интервал. Все отново голямата част от инфектираните проявявали първи признаци на болестта след към седмица.

" Все още не знаем всичко за този нов и незнаен вирус, открит за първи път преди два месеца. Постепенно обаче се събраха задоволително на брой пациенти, с цел да вършим по-точни изводи. Видяхме, че при някои от тях, наблягам това категорично, инкубационният интервал е по-дълъг - до един месец. Голямата част от хората обаче се разболяват още през първата седмица след заразяването. Това е правилото и ние продължаваме да одобряваме тези периоди за годни ", прибавя професорът.

Какво значи по-дългият инкубационен интервал?

Ако инкубационният интервал в действителност се окаже по-дълъг от до момента признатите 14 дни, това би се отразило трагично на напъните за ограничение на епидемията. Най-малкото тъй като възприетата в този момент карантина от 14 дни няма да е задоволителна. Би могло да се окаже, че хилядите китайски служащи и чиновници, завърнали се на работа след насилствения двуседмичен отпуск, могат да провокират втора инфекциозна вълна.

Япония министърът на опазването на здравето Кацунобо Като изиска пасажерите на круизния транспортен съд " Диамантената принцеса " да останат под домашна карантина още две седмици след 14-дневната карантина на борда на кораба. Мярката се постанова и поради това, че у двама австралийци вирусът е бил открит, когато са се завърнали вкъщи, откакто на борда са посочили негативни проби.

Хора без признаци също могат да са преносители?

Тревожно е и това, че при някои пациенти остава изцяло неразбираемо по какъв начин са се заразили, т.е. не може да се откри източникът на инфекцията. Има да вземем за пример хора, които нито са били в Китай, нито са имали директен контакт с пациент, у който е бил доказано съществуването на ковид. Последното е в поддръжка на тезата, че също и хора без никакви признаци могат да са преносители на болестта.

Колко резистентен е вирусът?

Мнозина се надяват, че и коронавирусът ще се окаже не по-различен от грипните вируси, които отшумяват с настъпването на по-топлото време. Това се следи всяка година - с края на зимата отминават и грипните талази. Но дали е по този начин и с новия вирус?

Факт е, че респираторните вируси, т.е. тези, които засягат дихателните пътища, виреят добре точно в студеното време. " Вирусите устоят по-дълго при ниски температури - сходно на питателните артикули, които се резервират най-добре, когато са в хладилника ", изяснява Томас Пичман. И в действителност - в Северното полукълбо, където сега е зима, изискванията са оптимални за разпространяването на вируса.

В студено и изсъхнало време

Колкото по-топло е времето, толкоз по-трудно им е на вирусите да оцелеят. " Коронавирусът има липидна обвивка, т.е. затрупан е от мастен пласт, който не е изключително резистентен на топлота ", коментира специалистът вирусолог. Ще рече, че при покачващи се температури вирусът умира относително бързо. Норовирусът да вземем за пример е доста по-устойчив, тъй като е формиран най-вече от белтъчини.

Влажността на въздуха е различен значим фактор за респираторните вируси. Ако причинителят на инфекцията бъде изхвърлен от дихателните пътища в атмосферата, да вземем за пример след кихане, той остава да се носи във въздуха под формата на дребни капчици, съдържащи вируси. " В студените и сухи дни през зимата тези капчици оцеляват по-дълго време във въздуха, в сравнение с при висока мокрота ", споделя Пичман.

Жените са по-защитени

Температура, болки и настинка са типичните признаци на вирусно заболяване и в същото време знак за това, че организмът се бори против нашествениците. Колко сполучливо е това противопоставяне зависи освен от възрастта и здравето на инфектирания, само че също и от неговия пол. Данните сочат, че при болест с ковид дамите имат по-добри карти от мъжете: смъртността при тях е от 1.7%, до момента в който при представителите на мощния пол тя е 2.8 на 100.

Причините за това са генетични, споделя Пичман: " Някои гени, които играят основна роля за имунитета на организма - да вземем за пример тези, които дават отговор за разпознаването на вирусните болести, са кодирани в Х-хромозомата. И тъй като дамите имат две Х-хромозоми, а мъжете единствено една, първите са по-добре предпазени. Осен това женският сексуален хормон естроген спомага за по-добрата отбрана против вирусни болести.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (190)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР