Ако се бе родила във Франция или Италия, тя безспорно

...
Ако се бе родила във Франция или Италия, тя безспорно
Коментари Харесай

Тръгне ли човек с чисти подбуди, винаги успява - НЕВЕНА КОКАНОВА

Ако се бе родила във Франция или Италия, тя несъмнено щеше да има международната популярност на една Роми Шнайдер или на една Клаудия Кардинале от най-силните им години.

И в случай че беше послушала съвета на огромната италианска кинорежисьорка Лили Кавани да остане на Запад, откакто през 60-те години се снима в нейния филм „ Животът на Галилей “.

Красива, чувствена и безпределно надарена, тя излъчва някакъв необикновен магнетизъм и има божествена харизма, които не могат да изчезнат с физическата й гибел.

Не можете да си визиите обаче какъв брой доста й е пречено в живота и какъв брой болежка е трябвало да преглътне, с цел да резервира достолепието си и да остане персона!

Първият й конфликт с жестоката родна реалност е на приемните изпити във ВИТИЗ. Скъсват я един път, скъсват я повторно и тя в никакъв случай повече не се осмелява да кандидатства.

Не тъй като е бездарна, несъмнено, гения си тя потвърждава единствено година по-късно, когато се снима във кино лентата „ Години за обич “, и малко по-късно с ролята на Ирина от екранизацията на „ Тютюн “.

Когато я питат след време какво тъкмо е станало на изпитите, с присъщата си тактичност тя трансферира тематиката към тези, които тогава й оказват помощ и я канят да стартира като стажант-актриса на далечна провинциална сцена.

Не желае да вини в грехове другите, тъй като самата, споделя тя, не била ангел небесен. И тъй като е вярваща, счита, че това е въпрос, на който единствено Бог можел да даде справедливия отговор.

 Истината изнесе чак след гибелта й кинокритикът Атанас Свиленов , неин дълготраен другар. Оказва се, че бащата на Невена две години и половина е политически пандизчия в Белене, тъй като е царски офицер. Какво е претърпял там, единствено можем да си представим от обстоятелството, че когато се връща, жена му, потомка на аристократичната австрийска фамилия Фон Хелденберг , и децата му не могат да го познаят.

Бабата на Невена по майчина линия е австрийка, а дядо й – адютант и член на свитата на цар Фердинанд . Семейството е лишено от правото да остане в София и отива да живее на село край столицата. Е, по какъв начин си представяте, че освен това състояние могат да одобряват в театралния институт нея, дъщерята на „ национален зложелател “?!

Добре че един другар на татко й я приютява в Ямбол и там, едвам 18-годишна, тя става стажант-актриса в локалния спектакъл и играе Жулиета .

Едно време имаше такива аркашки, без дипломи от ВИТИЗ, назначавани по така наречен член 9. Такива прочее са и великите Георги Парцалев и Наум Шопов .

А кинорежисьорът Янко Янков я кани да се снима във кино лентата му „ Години за обич “, където основната роля е поверена на бъдещия  й брачен партньор Любомир Шарланджиев .

Оператор пък е Въло Радев , който остава учуден от естественото държане на Коканова пред камера. Шарлето , както всички назовават Шарланджиев , напряко лудва по нея. Пред сътрудника си Иван Андонов споделя:

Тя е невероятна, тя е невероятна! Искам да се оженя за нея – незабавно, каквото и да става!

В сезона 1957-1958 година Коканова към този момент е в Габровския спектакъл, където играе в постановката на Шарланджиев „ С любовта смешка не трябва “ от Алфред дьо Мюсе .

На едно от представленията участват театроведите проф. Любомир Тенев , проф. Гочо Гочев и Димитър Канушев , които остават възхитени от играта й в ролята на Камий и незабавно откакто се връщат в София, внасят предложение тя да получи званието „ артистка “.

Сватбата на Венчето и Любо е на 2 март 1958 година в Соколовския манастир край Габрово. Поканен е целият спектакъл. „ Когато срещнах Шарлето, всички други мъже избледняха пред неговия сексапил “, споделя Коканова .

От този миг нататък режисьорът я слага в центъра на своето творчество и своя живот. Той е изключително придирчив към нея на снимачната площадка и е праволинеен – в случай че сюжетът не й подхожда, не я ангажира за роля.

Кариерата й стремглаво потегля нагоре. Това не значи обаче че не среща никакви спънки. Напротив, „ другарите от горната страна “ непрестанно й дават да разбере, че я недолюбват.

Създателят на кино лентата „ Тютюн “ Никола Корабов едвам неотдавна разкри, че Художественият съвет не бил склонен Коканова да играе Ирина .

Имало напън от Централен комитет на Българска комунистическа партия за други претендентки. Например Жени Божинова . Или Лена Левчева , втората брачна половинка на Димитър Димов и някогашна на партийното великолепие Венелин Коцев . Освен телефонни позвънявания имало и заплашителни писма.

За множеството, да не кажем – всички, членове на съвета изборът на Коканова е случка и голям риск за неуспех.

Но Корабов има вяра в нея. И в последна сметка се получава неповторимият облик на онази Ирина , която „ диша “ в творбата на Димов и която дава старт на младата актриса като прима на българското кино. Критиците си смущават от обстоятелството, че тя е стажант-актриса в Ямболския спектакъл и е изиграла една-две дребни функции.

Викат я за пробни фотоси за облика на Лила и едвам по-късно я оферират за Ирина . Но образно тя не покрива визиите на множеството членове на съвета. Всички споделят: „ Това е безумство, което вие вършиме! “ Не одобряват Коканова и даже се появяват оферти да се търси актриса от чужбина.

Тогава си споделя думата самият Димитър Димов :

Със сюжета на „ Тютюн “ аз се занимавам от 1953 година. Направо казано, на мен към този момент ми омръзна да се занимавам с този въпрос – филмирането на „ Тютюн “. Омръзна ми да чувам преценки, да одобрявам ходатайства, да се вълнувам изобщо. Но в този момент се развълнувах, когато някои предложиха да се търси актриса от чужбина. Аз считам, че е добре филмът да бъде чисто български. Единственото изключение, което може да се направи, това е да се намерения за Фон Гайер. Образът, който дава Коканова, на мен напълно ми подхожда. Някои тук възразиха, че тя е доста деликатна, дребничка, доста почтена и чиста и не дава този мощен облик на Ирина от романа. Нима Ирина би трябвало безусловно да има блудствен тип?!

Тогава и Художественият съвет, и критиците просто подвигат ръце от снимачния екип. Нещо като: „ Трошете си главите! “

Историята по-нататък е известна. „ Тютюн “ и до през днешния ден си остава един от най-високите върхове на родната кинематография, а Коканова демонстрира в него блестящия си гений.

Когато я вижда за първи път в „ Тютюн “ на кинофестивала в Кан през 1963 година, огромният френски публицист Андре Мороа възкликва:

Нейното лице би трябвало да се демонстрира на международния екран, то подкупва със своята одушевеност, прохлада и естественост…

Сигурно ще се изумите, че и за ролята на Лиза в „ Крадецът на праскови “ на първо време е избрана друга актриса. Впрочем режисьорът Въло Радев първо избира Коканова , само че Художественият съвет на

Киноцентъра е изрично срещу и той е заставен да я смени с Виолета Минкова , известна театрална актриса, само че без опит в киното.

Когато в Киноцентъра Въло Радев оповестява аргументите за отхвърли си, Невена го изслушва, без да каже нито дума, излиза от залата и разплакана се затичва по дългия кулоар.

Добре, но откакто снимат няколко дни във Велико Търново, режисьорът и операторът се убеждават, че Виолета Минкова не носи в себе си това физическо и прочувствено лъчение, което би трябвало да плени феновете. Тя има повече драматизъм, а на режисьора са нужни лиризъм и деликатност, каквито има Коканова .

Тогава Въло Радев застава пред Художествения съвет и декларира, че се постанова да смени Виолета Минкова с Невена , другояче филмът няма да се получи.

И за ролята на Неда в „ Отклонение “ „ от горната страна “ се пробват да пробутат друга актриса и дори стартират фотосите с нея, въпреки че Блага Димитрова написва сюжета особено за Коканова .

Неотдавна в една от телевизионните си изяви вездесъщият Юлиян Вучков дръзна да съобщи, че Коканова била посредствена актриса, монотонна, равна, безпомощна в театъра и по-добра в киното единствено тъй като изглеждала добре на екрана.

Коканова , отсече театралът, провали облика на Ирина от „ Тютюн “ – трансформира я в едно нормално дупнишко провинциално момиченце, а не в дама, в смайваща чужденците европейка.

Оставям без коментар това безумно изказване, само че не мога да не изтъквам по този мотив великата Стоянка Мутафова , дългогодишна приятелка на Коканова . Тя споделя следната преживелица:

Последната й пиеса в Сатирата беше „ Преди последния театър “. Много обичаше това зрелище. Играехме тройка – аз, тя и Мара Статулова. Напоследък трите не се разделяхме. Невена беше Краса Красавицата. Гледам я, че се прави на грозна – поставя една перука, която я затуля. „ Невено, крещя, нали играеш хубавица? Що се правиш по този начин? “ „ Вече ми писна да играят на моята осанка! – отговори тя. – Не искам да я употребяват! Искам да играя в дълбочина. “ И продължава: „ Много ме е гняв, когато употребяват лицето ми! Искам да направя роля, дето героинята се мисли за хубавица, пък в действителност не е. “ И я направи тази роля доста хубаво.

С двамата си най-хубави другари – Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев

Пак Стоянка Мутафова дава отговор и на изказванието на Вучков , че Коканова била безпомощна в театъра:

Невена има доста присъщи функции. Например в „ Ревизор “ играеше щерка ми Машенка. Великолепна! С подобен комизъм, с такова възприятие, с такава подигравка към всичко. В „ Юнаци с криви калпаци “ отново ми беше щерка. Там какъв брой беше смешна! В няколко пиеси, където сме играли дружно, съм забелязала, че най-вече се радваше, като ще играе присъща роля. Тури си някои чорапи и чехли да се влачи по сцената, но прави облик! Викам й: „ Тебе не те употребяват в този проект! “ „ Да – споделя. – Щампа. Омръзна ми. “

Ще ви опиша и един случай, когато Невена прояви удивителното си възприятие за комизъм. В „ Смъртта на Тарелкин “ тя не взе участие в представлението. Аз си партнирам с Калоянчев. Играя някогашна негова чистачка, която има две деца от него, но той я е не запомнил и не ще да я види към този момент. Сцената е по какъв начин аз съм пристигнала да му желая пари за децата – техните функции играеха две дечица на чиновници от театъра. Правех се единствено с два зъба начело, другите ги почернях. Невена облича роклята на момиченцето, т.е. на щерка ми, сграбчва нашия сътрудник Димитър Георгиев, лека му пръст, преоблечен като момчето, и си оставя два бели зъба. В момента, в който викнах на Калоянчев: „ А искаш ли да видиш децата, бре? Искаш ли? “, на сцената излиза Невена. Като ми се озъби с тези два зъба, прихнах да се дръзвам. А като рече: „ Мамо! “, двамата с Калоянчев не можем да си кажем репликите. Третият човек на сцената беше Гришата Вачков. Той се обърна с тил към публиката. Не може да спре да се смее. Ние с Калоянчев също се обърнахме с тил. Яхнах Калата, съборих го, взехме да се търкаляме по земята и да се кикотим като луди. Невена се зъби с двата зъба, до дъно устоя ролята си. Толкова смешно стана. Долу схванаха ли, не схванаха ли, че това е тя, не знам. Беше и хубаво, и смешно, и ужасно да не провалим сцената, а тя стана грандиозна. Друг път Невена се преправи в „ Свинските опашчици “. Гледам, на сцената излиза едно момче с алена перука с щръкнали нагоре косми – направила се беше на дрипаво момиче. Тича след един бръснар. „ Чичо Спаренко, обръсни ме, бе! “ Викам: „ Ще ти счупя главата! Ти тука ще ни утрепеш някой път от смях! “ Имаше ужасно възприятие за комизъм.

Коканова е от дребното български актриси, дръзнали да изиграят мъжка роля.

Вдъхновява я образецът на Дъстин Хофман , който по това време провокира възторг с ролята си на Тутси от едноименния филм.

Нито един режисьор обаче не се взема решение „ да омаскари “ иконата. Тогава тя се обръща към правилния си другар Павел Павлов . В началото той се колебае, само че най-после скланя да й повери ролята на остарелия евреин вехтошар в следващия си филм „ Делници и празници “.

По време на фотосите из старите улички в центъра на София се случват значително сакатлъци. Но Невена е ужасно безапелационна в ролята, дори и когато дългата й бяла брада се разлепва. Докато я лепят, се събира навалица.

Сеирджиите стартират да се обзалагат, че „ оная там “ не е мъж, ами Невена Коканова ! И когато фотосите завършват, се юрват да вземат подписи от своята фаворитка.

Вървейки стремглаво нагоре в кариерата, Невена в чисто персонален проект надали е щастлива. Двамата с Шарлето не могат да имат деца.

Депресира се, затваря се в себе си, отхвърля функции. Тогава Стоянка Мутафова й дава съвет да си осиновят дете и те отиват в дом за сираци в провинцията, където виждат красивата Теодора .

Двегодишното момиченце има бадемови очи, които се въртят любопитно, гризе кокетно вафличка, почесва си нослето и навива с пръстче къдриците си.

Венчето без съмнение го сграбчва. когато детето поотраства, стартират да умуват дали да му кажат, че е осиновено. В последна сметка вземат решение да изчакат, с цел да не го травмират през пубертета. Но една вечер осмокласничката се прибира у дома, влиза в хола и декларира:

Знам всичко. Нямаше потребност да криете от мен. Обичам ви като родни татко и майка.

Невена стартира да плаче и бурно прегръща щерка си. Тя си мисли, че момичето е научило тайната от някой в учебно заведение. Оказва се обаче, че не е тъкмо по този начин.

Няколко дни преди този момент телефонът в дома на актрисата звъни и престорено общителен женски глас търси Теодора . Когато детето споделя „ Аз съм “, от другата страна се чува просъскване: „ Ти си едно осиновено дете! “

Години по-късно Коканова открива, че позвъняването е дело на нейна известна колежка. Отива на посетители при другари с щерка си и там злосторничката се оказва в същата компания. Щом чува гласа на въпросната актриса, Теодора прошепва в ухото на майка си: „ Тя беше! “

Междувременно, до момента в който кариерата на Венчето стремглаво пораства нагоре, през 1986 година Шарлето изпада в тежка меланхолия. От Централен комитет стопират кино лентата му „ Прокурорът “ с Георги Георгиев – Гец в основната роля.

Лентата разкрива извращенията в правосъдната ни система в най-мрачните времена на култа при започване на 50-те години на предишния век. Творбата раздрусва със своя стимулиран критицизъм, предизвиквайки катарзис, и тъкмо по тази причина екранизацията е поставена на рафта и пусната тихомълком на екран двайсет години по-късно, когато и в България започнахме да си играем на перестройка.

Шарлето мъчително претърпява този си неуспех. Съсипан е и изпада в надълбоко отчаяние. Не може да понесе цензурата, експанзията, простотията.

Хъсът му да прави кино гасне. Венчето обаче не се оплаква, тя е компактно до него, тя обира негативната сила и философски понася всичките му нервни рецесии. До неочакваната му гибел през 1979-а, когато той е единствено на 48 години.

В този сложен миг от живота си тя изживява една удивително красива, само че в това време изпепеляваща обич, която я слага пред съдбоносен избор.

На снимачната площадка на „ Крадецът на праскови “ режисьорът Въло Радев я среща с огромния сръбски артист Раде Маркович – млад, хубав, необикновено обаятелен, който неслучайно е имал едни от най-красивите дами освен на Балканите. По късно Маркович споделя:

При идването ми във Велико Търново, където бяха фотосите, първият човек, който видях, беше Невена. Тя беше толкоз красива и земна, че дъхът ми спря. Още на първия дубъл се усети, че сред нас прехвърчат искри… Въло Радев се оказа остроумен човек. Той остави всичко на нас двамата. Отведе ни в село Арбанаси. Какъв необикновен пейзаж! Беше към този момент зряла есен с бяла трева, която жълтееше. Казвам бяла, тъй като на кино лентата изглеждаше по този начин. И ни остави там да дадем воля на въображението си. От нас искаше да водим някакъв загадъчен, любовен диалог без думи – по този начин както хората си приказват защо ли не, само че едвам чакат да се срещнат очите им и да почувстват, че мислят по еднакъв метод. Така стартира всичко и след това никой не можеше да го спре. Така беше. Не знам тъкмо в коя секунда. Всъщност случи се незабавно. Любовта!

И още:

Поканата за фотоси в България в това време ми се видя като избавителен транспортен съд. Бях в персонална и професионална рецесия. Освен това бракът ми се разпадаше, имах язва на стомаха, бях и изцяло отчаян от приятелите си…

В киносредите се приказва, че след премиерата на „ Крадецът на праскови “ в София брачната половинка на Раде Маркович – известната артистка Оливера Маркович , си го прибира незабавно в Белград, а брачният партньор на Невена приема с достолепие любовта й, защото е влюбен в нея безумно до края на живота си.

И въпреки всичко дава да се разбере, че тя би трябвало да избира. Близки на фамилията си спомнят, че от време на време сякаш на смешка й споделя:

Ако ме напуснеш, ще умра!

Раде и Венчето са дружно на кинофестивалите във Венеция и в Москва и изцяло естествено всички ги възприемат не като екранна двойка, а като едно цяло.

Веднага след кино лентата той се разделя със брачната половинка си. Взема и друго значимо решение: напуща театъра.

Коканова постоянно пътува до Белград, съпроводена от другарка. Запознава се с майката на Раде , гостува в дома му.

Седем години крадена обич.

Седем години загадъчност.

Накрая двамата поставят завършек на красивата приказка. Както се случва с всяка невероятна обич.

Аз бях подготвен за Невена. Желанието е едно, само че в живота постоянно става иначе. Изправяш се пред стена, която са иззидали някакви хора. Невъзможно е да се озовеш от другата страна. Стената е висока. Така беше тогава. Беше застрашена кариерата й.

Това Раде споделя в документалния филм на Георги Тошев „ Коя съм аз “.

На разлъка Невена му прошепва на ухото:

Обичам те, само че него го боготворя. Не мога да го зарежа и да потегли с теб, тъй като доста ще го нараня.

Отчаяният Раде се дами още веднъж за някогашната си брачна половинка и тя му ражда наследник – Горан . Почина през 2010 година, дни преди да навърши 89 и малко откакто излезе на сцената в режисура на сина си.

Съвсем си изгубва мозъка по Коканова и румънският артист Виктор Ребенчук , въпреки да е прясно женен. През 1966 година той е поканен от Въло Радев за ролята на пленения британски авиатор, а Коканова извършва ролята на Докторката.

 Пет години след гибелта на Шарлето , Невена среща любовта за финален път в живота си. Мъжът е моряк, споделя се Лъчезар и е с 10 години по-млад от нея. По това време звездата от „ Тютюн “ и „ Крадецът на праскови “ си купува селска къща в Габровския Балкан и нейни комшии постоянно го виждат да зида дувара на парцела. За страдание и той към този момент не е сред живите. Почива мистериозно край крайбрежията на Ню Орлиънс. Негови сътрудници го откриват безжизнен в каютата му. Поредната покруса в живота на Коканова !

В листата на сърдечните й увлечения попада и паметният Нейчо Попов , брачният партньор на Стоянка Мутафова . Любовта им пламва, до момента в който репетират в дома на Радой Ралин , до към този момент несъществуващото столично кино „ Изток “, неговата пиеса „ Конферанс “.

Междувременно обаче и самият Радой безумно се влюбва в нея „ отвън пиесата “. Именно той я открива като художничка, когато я вижда да скицира някаква своя бъдеща роля, и я моли да илюстрира книгата му „ Есенни листа “. Пак той написва за нея следната епиграма:

Америка си има кока-кола, България си има Кока-нова.

Образува се чудноват любовен триъгълник. Но Коканова не дава отговор на възприятията на Радой , а двамата с Нейчо не намират сили да кажат истината на законните си половинки и с това поставят завършек на своята любовна история.

Луд по нея е и артистът Климент Денчев – Бате Климбо, който през 70-те години всяка вечер споделя радостни истории в телевизионното предаване „ Лека нощ, деца “, като през това време рисува върху стъкло.

Из театралните среди се приказва, че Стефан Данаилов също се влюбва безпаметно в Коканова по време на фотосите на паметната комедия „ Дами канят “.

Интригантки обаче бързо донасят на жена му Мария и тя му подвига скандал, след което го заплашва, че ще си издере лицето със стъкло, в случай че я напусне поради Венчето . В последна сметка Ламбо се кротва и поставя завършек на увлечението си по най-красивата наша актриса.

След излизането на кино лентата „ Отклонение “ през 1967 година феновете са безусловно уверени, че сред Невена /Неда/ и Иван Андонов /Боян/ пламти изпепеляваща пристрастеност. Истината е, че чаровникът брюнет в никакъв случай не е бил нищо повече от правилен другар на кинолегендата.

Приятелство до финален мирис свързва актрисата с режисьора Павел Павлов , който й поверява прелестни функции в телевизионния спектакъл и в киното. Във кино лентата на Георги Тошев „ Коя съм аз “ за близостта си с Коканова приказва един мъж, за който малко се знае.

Той е академик и се споделя Марин Денев , който отпътува да живее в Швеция, откакто схваща, „ че не може да я има по метода, по който желае “.

Последните 15 години от живота си огромната актриса намира щастливо леговище в габровското селце Иглика, по-точно в една колибарска махала, наречена Чомаци.

Невена обича да споделя по какъв начин го открива. Объркват с сътрудници пътя по време на едно турне в региона, колата се изкачва изтощено по следващия хълм и внезапно от нищото изниква селцето. Къщички с каменни покриви, липи, стада от кози и библейска светлина.

За Невена това е влюбване от пръв взор. По същия метод разпознава и къщата си в селото – просто следва ангела пазител и трепета на сърцето. Къщата й е удивителна – всеки подробност в нея е обмислен, носи аромата на безкрайност и жанр.

Всички в селото й стават близки. Никога не се големее. Запомнили са я постоянно радостна, засмяна. Страхотна жена! Когато ремонтират къщата, тя се включва във всяко нещо – камъни да носи, хоросан да бърка, дувари да зида. Копае и сади цветя, като непрестанно им приказва. Убедена е, че нейните цветя и овошки я чуват и схващат.

Там, в Иглика, Невена купува стадо от 30 кози с два козела, пасе ги и прави козе сирене. В спомените си за това време Павел Павлов споделя по какъв начин едно прасенце на име Добродушко по през целия ден я следва по петите и дори не грухти, а дудне нещо на своя си свински език.

Стопанката му обаче го схваща и двамата водят „ разговор “, който разсмива до сълзи съседите. Особено трогателна е гледката, когато Венчето си поляга изтощена, а Добродушко заспива в скута й с биберон в зурличката. В такива моменти тя не смее да помръдне, с цел да не го разбуди.

Отглеждането на такива твари е една от колоритните страни на характера й. Разправят, че в мазето си до кино „ Изток “ в столицата отглежда бухал, подарен на Шарлето , и дребна лисица. А от едно пътешестване до Индия си донася маймунка и я държи в дребното си апартаментче.

Палавото животинче на име Шошо обръща всичко нагоре с краката, люлее се на полилеите и трансформира в лиани завесите на прозорците. Накрая със сълзи на очи Венчето се вижда принудена да го даде в цирка. Но доста страда от раздялата и от време на време скрито се промъква под купола, с цел да се порадва на артистичните му качества.

Веднъж Невена насмалко да купи на птичия пазар в Москва и малко крокодилче. Само фактът, че няма задоволително пари, я принуждава да се откаже от ексцентричната покупка.

Павел Павлов споделя, че един ден тя вижда зад дувара си на село подплашено сърне. Далеч от стадото, то е толкоз прегладняло, че хрупа сенце в шепите й. После се престрашава и прескача дувара. Толкова му харесва гостоприемния й двор, че остава да презимува при нея.

Когато през пролетта инстинктът го подмамва към родната гора, Невена го изпровожда насълзена. Но ето че, подплашват го сръндаците, че им мирише на човек, и го напъждат от стадото. Така сбогуването продължава дълги дни, до момента в който един ден пролетните дъждове не заличават вечно следите от неговите копитца.

Има един интервал от живота й, когато не й дават функции в Сатирата. В „ Преди последния театър “, малко преди да слезе вечно от сцената, тя танцува танго с Никола Анастасов .

В един миг двамата несъзнателно излизат от обсега на прожектора. „ Нека се придвижим към светлината. Да допре косата ти и да се види какъв брой си хубава “, предлага кавалерът. „ Добре, тъй като ме чака доста мрачевина “, дава отговор Невена .

През 1991 година тя е пенсионирана по персонално разпореждане на тогавашния драматург на театъра Станислав Стратиев . До края на дните си – 3 юни 2000 година, получава мизерна пенсия.

Но не се оплаква и намира способи да продължи. Знае цената си и тогава прави няколко чудесни рецитала по стихове на Елисавета Багряна , Дора Габе , Ана Ахматова , Марина Цветаева , Пол Елюар

Направи и изумителния моноспектакъл „ Прекрасната от Амхърст “ по стихове на Емили Дикинсън . В един миг и киното я загърбва, само че тогава се превъплъти в неповторими функции в малкия екран.

Коварната болест наложително я смъкна от сцената и екрана. Съдбата не й позволи да остарее. Но тя мъжки понесе страданието. Няма „ ох “, няма „ ах “. Стоянка Мутафова си спомня:

По това време щерка й Тейката взема изпити в Пловдив. Все й носеше шестици. Бързаше да й покаже студентската си брошура в болничното заведение. И тя по този начин се радваше. Само викаше: „ Мамина! Мамина! “

Никой несъмнено няма да повярва, само че Коканова си отива от този свят бедна като църковна мишка. Нещо повече – разделя се с материалния свят на алено, тъй като столичният й апартамент е ипотекиран. Няколко хиляди $ отиват по лечебни заведения и за медикаменти.

В присъщия си жанр да подарява всичко от себе си тя топи незабелязано спестяванията си в съвсем никому незнайна нейна фондация за подкрепяне на небогати актьори. Така последните й пари отиват за заболели и престарели сътрудници.

Из „ Големите любови на българските актьори, музиканти и художници “, Венелин Митев

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР