Ако разгледате снимка от събитие на ангели инвеститори в България,

...
Ако разгледате снимка от събитие на ангели инвеститори в България,
Коментари Харесай

Инвестиции с женски имена

Ако разгледате фотография от събитие на ангели вложители в България, а и в Европа, ще забележите, че 90% от тях са мъже и 10% – дами. За тази демографска картина споделя Елена Николова, управител „ Общности “ в най-голямата ангелска мрежа в България - CEO Angels Club и съосновател на фондация “Жените в предприемачеството “.

Ангелските вложения са измежду най-рисковите, само че и най-интересните в предприемаческите среди. Причината е, че са релативно дребни като суми, само че дават основа на стартъп инициативи с огромно обществено и икономическо влияние или пробиви. В същото време съотношението мъже-жени вложители демонстрира, че статуквото мъчно се разчупва. Но залогът е огромен – колкото повече дами вложители има в стартъпи, толкоз повече дами бизнесмени ще има, споделя Елена.

Много дами се декларират като ментори, само че дали статуквото значи, че дамите рискуват по-малко или имат по-малък достъп до стартъп планове? Според изследване на Investec Wealth и на Oxford Risk от август 2023 година, мъжете са по-уверени вложители от дамите. Всеки трети мъж (34%) се дефинира с най-високо равнище на финансова убеденост, спрямо по-малко от една четвърт (24%) от дамите. 38% от дамите са с ниска финансова убеденост, само че с по-висока степен на мира, спрямо 23% при мъжете. По-ниските равнища на финансова убеденост водят до това, че хората влагат по-малко и генерират по-малка облага. Сред аргументите евентуално е и сериозната разлика в заплащането на двата пола, което води и до по-малки размери средства. А резултатът е пропускане на евентуална възвръщаемост в дълготраен проект.

Ето още няколко щриха от портрета на дамите вложители, съгласно проучването Women and Investments 2023 на Lombard Odier. За над 30% от дамите вложители и клиенти, взели участие в изследването, устойчивите вложения ще надминат общоприетите вложения в петгодишен небосвод. Където е допустимо, 61% декларират, че дават приоритет на тях, а 80% декларират, че считат, че ще надминат обичайните вложения. Те се интересуват от етичното ползване, преработването и ръководството на отпадъците като капиталови тематики. Една четвърт ръководят вложенията си независимо, а сравним % наемат консултанти.

Два образеца с български дами ангели вложители демонстрират, че гореописаното дава отговор на истината, само че има и разлики:

Галина Маркова:
Избирам фирмите съгласно бизнес модела
Работата в съдействие разрешава по-силна позиция за вложителя

 

Галина Маркова е експерт в банковата сфера и в покупко-продажби с придобивания и сливания на компании, с над 15 години опит в private equity фондове във Англия. Инвестира в софтуерни компании от разнообразни браншове. Отскоро фокус на вниманието й са стартъпи от Югоизточна Европа и България – Снимка Личен списък
Г-жо Маркова, по какъв начин започнахте с ангелските вложения и за какво?
За мен беше елементарно - обичам да проучвам, да разбирам разнообразни бизнес модели. Освен това обичам да работя с хората, които движат фирмите, и комбинацията от двата фактора ми харесва. Има нещо първично и вдъхновяващо при стартъпите, което в корпоративния свят липсва. При бизнесмените има и нововъведения, хрумвания, просвета. Ако не бях приключила финанси, евентуално щях да се занимавам с научна активност, по тази причина работата с технологии и бизнесмени ми е забавна. 

Колега от банковата сфера ме предложения на събитие на ангелска мрежа. Това постави началото. А в това време се срещнах с българка, която беше работила в Майкрософт, бе напуснала и основала лична компания за услуги и артикули, които им предлага. Така започнах.
Как избирате стартъпите, в които да инвестирате?
Нямам избрани сфери на ползи, само че постоянно би трябвало да разбирам какво прави компанията и нейния бизнес модел. Постепенно строя диверсифицирано портфолио - да влагам в браншове, в които към момента нямам вложения. Правя лично изследване на пазара, на конкуренцията. Например, когато погледнах към биотехнологиите, бях „ боса “, само че вложих в договорка, в която имаше ангел вложител, който познавах, и съумя да ми изясни с елементарни думи бизнес модела на компанията и биотехнологиите. Т.е., когато материята е по-сложна, разгадавам на експертното мнение на хора, на които имам вяра.

Основателите и екипът на компанията са сериозни. Може бизнес моделът да е талантлив, само че той се реализира от хора. Като вложител би трябвало да вярвам на създателите и екипа, че ще съумеят да трансфорат концепцията в артикул, ще съумеят да основат устойчив  бизнес. Взимам поради по какъв начин екипът работи дружно, каква е способността му да докара бизнеса до триумф. Прилагам и филтър на бизнесмените, с цел да видя, че мислят осъзнато и с желание, авансово обмислят въздействието на техния артикул или услуга, а не се концентрират върху това по какъв начин бързо да създадат пари.

Обичам да поддържам връзка с бизнесмените. Ако си обособен ангел, твоят дял в компанията е дребен и нямаш огромен достъп до екипа. Но това, което се получава в ангелските мрежи, изключително, когато работим в съдействие, тъй като събираме капитал от доста ангели в едно, е, че имаме по-силна позиция. От друга страна, когато има над 10 ангела в дяловата конструкция на една компания, не може да чакаме предприемачът да приказва с всеки по настрана, а е добре това време да бъде ориентирано за развиване на бизнеса. Аз проследявам докладите, месечни или тримесечни. Ако виждам нещо доста съществено, сигнализирам бизнесмена. Добрите създатели се обръщат с информация към своята група вложители. Много постоянно вложителите съумяват да оказват помощ на бизнесмените да преодолеят компликациите – като ги свързват с специалисти или с други вложители. 
Как инвестирате?
За хора, които желаят сами да избират компаниите, в които да влагат, най-лесно се вършат вложения посредством благ мрежи, тъй като има първичен развой на селекция на компаниите, също така срещаш доста хора, които имат разнообразни знания и взор върху нещата. Във Англия съм член на няколко мрежи – дават ми взор върху пазара. Най-много работя с британска мрежа, която подкрепя дами бизнесмени. Тяхната цел е да усилят вложенията от дами и да привлекат повече, въпреки да има и 40% мъже в нея. Работата в мрежата е въз основа на съдействие в екипи от хора, които имат интерес към съответна компания, тъй като покупко-продажбите са комплицирани. Иначе процесът е общоприет както при всяка договорка. Всеки ангел е виновен за своето решение дали да влага или не. Ангелската мрежа координира с бизнесмена процеса на набиране на капитал. В България работя със CEO Angels Club. С мой сътрудник развиваме активността на CEO Angels Club във Англия.
Защо дамите са по-слабо показани?
Във Англия дамите вложители са към момента по-малко от мъжете. Има доста аргументи, като стартираме с това, че в корпоративния свят и финансовата сфера доминират мъжете и добитият опит им дава убеденост да вършат покупко-продажби.  Освен това дамите като цяло са по-критични към себе си: „ Дали имам тези познания и умения, дали въобще ще мога?! “ Това е фундаменталното! Мрежите за благ вложения са доста потребни за дамите, които имат предпочитание да влагат, тъй като организират  образования, а и там дамите могат да намерят други дами с опит в покупко-продажбите.

От друга страна, има изследвания, които демонстрират, че дамите поемаме по-претеглен риск, до момента в който мъжете по-лесно поемат огромни, по-значими опасности. Ангелските вложения са доста рискови и се чака част от тези компании да банкрутират. В моето портфолио към този момент съм предходна през банкрут - компанията банкрутира през първите 18 месеца. Не бях сюрпризирана - това бе инвестиция, за която имах подозрения в качеството на технологията и на екипа. Това  ми потвърди, че в случай че човек не е уверен, по-добре е да не влага.
Как определяте триумфа?
Мога да дам образец с една българка, която е първата ми инвестиция. Тя доста сполучливо развива бизнеса си, разраства се. От ангелска позиция, това не е най-идеалният вид за инвестиция, тъй като дамата работи по бизнес модел, който води до муден, само че резистентен растеж. Фирмата е печеливша и умерено може да оперира без спомагателни вложения. Реализацията на инвестицията за ангелите се реализира когато влязат значими нови капитали. В този случай е допустимо това да не се случи скоро. Мен ме радва, когато предприемачът сътвори стабилно развиване, а изходът за ангела ще пристигна, когато създателят е подготвен да се раздели с бизнеса си. Също доста ме радват триумфи на бизнесмени, които вървят против течението и в сфери, на които не се обръща изключително внимание.

Мила Петрова:
Добрият образец предизвиква от ден на ден дами
Ние имаме по-колаборативен метод в бизнеса, по тази причина е значима работата в мрежа



Мила Петрова е създател на ТиймЪп, компания, която предлага набор от решения за развиване на водачи и техните екипи. Има дълготраен опит в корпоративната сфера – управлявала е интернационалните екипи в Централна и Източна Европа. От 2021 година е член на CEO Angels Club, наставник на стартъпи екипи – Снимка Личен списък
Г-жо Петрова, по какъв начин започнахте с благ вложения? Защо?
В края на 2019 година ми попадна книгата „ Ангел “ на Джейсън Калаканис. Бях доста впечатлена и взех решение да схвана дали има такива хора и в България и по този начин попаднах на CEO Angels Club. Причината да бъда ангел вложител е главно обвързвана с опциите, които този бранш дава за развиването на стопанската система в България. Създаване на нови работни места, експорт на технологии, основаване на добавена стойност – всичко това е опция страната ни да се появи в добрa светлина на картата на Европа и на света.
Бихте ли описали процеса, през който преминавате? Кои са наложителните въпроси?
За мен е доста значимо да си показва по какъв начин концепцията може да се осъществя на процедура. За тази цел би трябвало да имам прочут опит в сферата (професионален или като потребител). Трябва да си показва какъв е бизнес капацитета на концепцията, по какъв начин може да се монетизира. Искам и да схвана какъв е напредъкът, който бизнесмените са постигнали досега – валидирана ли е концепцията с клиенти, компанията има ли доходи от клиенти. Много значимо за мен е да имам вяра, че създателят е в положение да направи от концепцията действителност. Не на последно място е екипът.

Първо се срещам с презентацията, приказвам с създателите, с цел да схвана по какъв начин те си показват, че ще се случат нещата; какво е тяхното отношение към казуса, който вземат решение и какъв брой са стимулирани да го решат. За мен е значимо да схвана финансовите прогнози, които създателите са заложили. В процеса на полемика разбирам какви са допусканията, с които те работят. В разискването на бизнес проекта доста ясно си личи по какъв начин създателите си показват бъдещето на компанията.

За мен е значимо да получа и мнение от страна на способен човек по отношение на техническите характерности на продукта, в случай че става въпрос за програмен продукт. Правя лично изследване по отношение на конкуренцията.
Как се развиват вложенията Ви?
Все още е рано да приказвам за триумф, тъй като фирмите занапред ще се развиват. Това са дълготрайни вложения и упованията са те да носят рентабилност в бъдещето. Ако би трябвало да споделя някои от моите вложения, ще назова Фуудобокс - компания, която се бори против разхищението на храна, като дава опция на клиенти да закупят изцяло годна за консумация храна с най-малко 40% отстъпка. Друга компания е Суайп.бг, която дава нов живот на телефона, като се грижи да го прегледа и да го предложи още веднъж за продажба. Фабрико пък е компания, която оказва помощ на хората да ръководят и усъвършенстват ресурсите за всички действия по поддръжка в едно индустриално дружество, намалявайки разноските. И трите компании имат отношение към усъвършенстването на запаси, което е извънредно значимо.
Коя е най-рисковата Ви инвестиция?
Ангелските вложения по природа са най-рискови. Рискът от това една компания да не успее е доста огромен. Но където има огромен риск, има и огромен капацитет за облага. Ангелските вложения са дребна част от моите вложения и по този начин би трябвало и да бъде, тъй като са най-рискови.
Мъжки свят ли са ангелските вложения? Как мрежите на ангели вложители предизвикват дамите да вземат участие с вложения?
Ангелските вложения са сфера, доминирана най-вече от мъже, както по света, по този начин и в България, само че делът на дамите се усилва. Според публикация на Форбс през 2004 година единствено 5% от ангелите вложителите са дами, до момента в който през 2021 година това число нараства до 33.6%. Това проучване е направено за Съединени американски щати за интервали, в които в България стартъпите едвам са прохождали. Хубавото е, че виждаме позитивна наклонност в целия свят.

Бизнес мрежите са от изключителна значимост, тъй като дамите имат по-колаборативен метод в бизнеса спрямо мъжете. Ние имаме потребност да обсъдим, да чуем личните си мисли или друго мнение. Решението ще вземем сами, само че при събирането на информация имаме опцията да забележим разнообразни гледни точки. Важно е да имаме положителни образци и ролеви модели за дами, които са ангели вложители, с цел да насърчаваме присъединяване им в процеса.
Текстът е част от бр. 117 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР