Ако прогнозите на Грибелер са верни, това означава, че сме

...
Ако прогнозите на Грибелер са верни, това означава, че сме
Коментари Харесай

1,7 млрд. тиранозаври Рекс са се разхождали по Земята, преди да изчезнат

Ако прогнозите на Грибелер са правилни, това значи, че сме разкрили останките единствено на 0,0000002% от тези великански динозаври.

Общият брой на Тиранозавър рекс, които в миналото са бродили по Земята, е преизчислен от учени, като ново проучване разкрива, че 1,7 милиарда от тези крале на динозаврите са съществували през цялата история на нашата планета.

През април 2021 година изследване, оповестено в списание Science, пресметна, че до 2,5 милиарда индивида T. rex са живели преди сред 68 и 65,5 милиона години, когато са бродили по Земята. Но ново изследване, оповестено на 18 април тази година в списание Palaeontology, оспори това число, предполагайки, че действителната цифра евентуално е по-близо до 1,7 милиарда.

Авторът на проучването Ева Грибелер, постепенен еколог от университета Йоханес Гутенберг в Майнц в Германия, сподели пред Live Science, че нейният нов модел е взел поради информацията за T. rex, която създателите на първичното проучване са пренебрегнали, което е довело до понижения брой.

Резултатът е по-закръглено изследване, което усъвършенства работата на първичния екип, сподели Чарлз Маршал, палеонтолог от Калифорнийския университет в Бъркли и водещ създател на проучването от 2021 година, сподели пред Live Science.

В първичното изследване екипът на Маршал основава комплициран модел, който регистрира редица разнообразни променливи - като междинна телесна маса, плътност на популацията, подобен географски обсег, възраст на полова зрялост, брой снесени яйца, междинна дълготрайност на живота, равнища на оцеляване и потомство време — с цел да прецените какъв брой T. rex биха могли да оцелеят един до различен. Моделът разкрива, че всяко потомство T. rex евентуално се състои от към 20 000 индивида и че е имало към 125 000 генерации през 2,5 милиона години, през които са съществували – което значи общо 2,5 милиарда T. rex.

Но Грибелер не е склонен с някои от данните, вменени в този модел. Тя счита, че екипът на Маршал е надценил степента на оцеляване и опциите за снасяне на яйца на T. rex, както и броя на поколенията, съществували през това време, което изкривява резултатите.

Изследване на Griebeler оповестени малко след първичното изследване откри, че тези стойности евентуално са по-сходни с тези, следени при актуалните птици и влечуги. Когато тези стойности бяха приписани в обновен модел, той разкри, че има 19 000 индивида във всяко потомство T. rex и че има единствено към 90 000 генерации, което значи, че оптималният брой на T. rex, който съществува, е 1,7 милиарда.

Първоначалното проучване беше първото, което пресметна какъв брой T. rex са живели на Земята и " беше водено частично от чисто любознание ", сподели Маршал. Беше като да се чудите „ какъв брой звезди има на небето “, добави той. В резултат на това екипът беше благополучен, че въобще е стигнал до прилична оценка. Но откривателите се радват, че в този момент е обновена до " по-реалистична " оценка, сподели Маршал.

Независимо от точния брой, и двете изследвания повдигат забавен въпрос - къде са всички кости на T. rex? Ако прогнозите на Грибелер са правилни, това значи, че сме разкрили останките единствено на 0,0000002% от тези великански динозаври. Това е значим въпрос, който изисква спомагателни проучвания, споделиха Грибелер и Маршал.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР