Ако продължаваме с този бюджет, ще финишираме годината с бюджетен

...
Ако продължаваме с този бюджет, ще финишираме годината с бюджетен
Коментари Харесай

Васил Велев: Икономиката ни расте и такъв огромен дефицит е недопустим

Ако продължаваме с този бюджет, ще финишираме годината с бюджетен недостиг от 6% при изискване, че се изпълнят плануваните вложения. Това по никакъв начин не е добре и ни отдалечава от постигането на националните цели, разяснява Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал, в предаването „ Бизнес старт ” с водещ Роселина Петкова.

С удължаването на бюджета се резервира неверната траектория. Очевидно би трябвало да се създадат нужните  корекции в бюджета, тъй че да реализираме недостиг от 3%, добави Велев.

„ Икономиката, макар че се забавя, продължава да пораства. При растяща стопанска система подобен голям недостиг - освен това заложен за средносрочен интервал, е безусловно неприемлив. Той изстрелва задлъжнялостта на страната, прави по- мъчно финансирането на този недостиг и е едно харчене не съгласно чергата...Затова може би по-добрият метод за действане е да няма удължение, а да се харчи до размера на събраните доходи ”, сподели още Велев.

По думите на събеседника всички тези, които откровено и уверено споделят задачите за присъединение на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване би трябвало да създадат по-широка поддръжка, с цел да бъде допустимо постигането на тези цели.

„ За депутатите, които са сега в Народното събрание, са дали своят вот единствено 35% от гласоподавателите. Като се пресмята 40 % интензивност, 5% са се разсеяли при тези, които не са влезнали. Тоест те съставляват към 1/3 от гласоподавателите и като го разделим още на две болшинство на ръба на 50-те % става 1/6. Не може с поддръжката на 1/6  - а доста от тях са към този момент и разочаровани от тази коалиция, да се подхващат непопулярни ограничения ”, съобщи Велев.  

Според него старания за свеждане на бюджетния недостиг в рамките на 3-те % може да ни върнат на пътя към еврозоната, което би било добре - средносрочно и дълготрайно, освен за бизнеса, а за всички в тази страна.

„ Но за това са нужни старания  - би трябвало да се загърби популизмът и да се подхващат ограничения ”, безапелационен бе събеседникът.

Коментирайки нуждата от промени в българското законодателство, които не търпят отсрочване, Велев уточни, че в България в действителност сме развалили пенсионния модел.

„ На процедура го счупихме и в този момент близо половината пенсионери получават една и съща пенсия без значение от това дали са се осигурявали на действителни приход, дали са били със междинна подготовка или са укривали приходи и са били без никаква подготовка. Това е мощен тласък за сивата стопанска система, тъй като хората си споделят  - за какво да заплащам осигуровки и налози върху действителните си приходи като най-после ще получавам същата пенсия като тези, които не ги заплащат. Това безусловно би трябвало да се излекува ”.

Според Велев би трябвало да възстановим и промените в образованието, които бяха почнали и целяха ориентиране на повече младежи към природо-математически специалности, а в този момент има отстъпления от започнатите промени в тази област.

„ Облекчаването на трудовата емиграция и разбиране на най-хубавите европейски практики е друга значима промяна, защото ние всяка година губим от порядъка на 50,000 души на пазара на труда ”, уточни Велев.

По думите на събеседника - с цел да няма вложения в България, първата причина е неналичието на човешки запаси и високите цени на силата.


Инфо: bloombergtv.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР