Виктор Орбан и Си Цзинпин - снимка: Канцелария на унгарския

...
Виктор Орбан и Си Цзинпин - снимка: Канцелария на унгарския
Коментари Харесай

Си Цзинпин и Орбан ще подпишат голям проект в рамките на Един пояс, един път

Виктор Орбан и Си Цзинпин - фотография: Канцелария на унгарския премиер/МТИ посредством АП

Китайският водач Си Цзинпин ще се срещне през днешния ден с унгарския министър председател Виктор Орбан в Унгария, с цел да разиска с него войната в Украйна и инфраструктурни планове, съобщи Ройтерс. Унгария е третият стадий от обиколката на Си в Европа, след Франция и Сърбия. Това е първата европейска обиколка на китайския президент от пет години насам.

Си, който дойде нощес в Будапеща, се чака да бъде посрещнат топло в Унгария, която е значим търговски сътрудник на Китай, за разлика от други страни от Европейския съюз, които желаят да понижат икономическата си взаимозависимост от Пекин.

Проправителственият маджарски ежедневник " Модяр немзет " разгласява през вчерашния ден публикация на Си Цзинпин, в която се споделя, че китайският водач е завързал дълбоки другарства с маджарски политици и че Унгария е " дестинация номер едно за китайските вложения в района на Централна и Източна Европа ".

Една от тематиките, които ще бъдат разисквани при визитата на Си в Будапеща, е Украйна, сподели на брифинг по-рано през седмицата унгарският външен министър Петер Сиярто.

Очаква се Унгария и Китай, които означават 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки между тях, да подпишат сред 16 и 18 нови съглашения, едно от които евентуално ще бъде огромен инфраструктурен план в границите на китайската самодейност " Един пояс, веднъж ".

Унгарският министър председател Виктор Орбан работи за доближаване на Унгария с Китай, откогато пристигна на власт през 2010 година. Топлите политически връзки се трансфораха в вложения, отбелязва Ройтерс.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР